Keväästä alkaen laitan säilöön kaikkea mitä kasvatan. Olen jo pakastanut ruohosipulia, kuivattanut lipstikkaa ja nyt ovat vuorossa ensimmäiset raparperit. Hokasin nyt helpon tavan kuivattaa yrttejä. Laitoin lipstikan varsia leivinpaperin päälle ja laitoin tai oikeastaan ne jäivät mökillä olon ajaksi saunan lauteille. Siellä on lattialämmitys ja varret olivat kuivia, kun seuraavan kerran katsoin nitä. Ne olivat siellä kaksi viikkoa, joten en tiedä kuinka nopeasti ne kuivuivat.
Nyt siis raparperejä käsittelin. Tein niistä ensin jokavuotisen ison raparperi - rahkapiirakan. Siitä riittää moneksi kahvihetkeksi. On parempi tehdä valmiita tuotteita raparpereista. Usein pakastetut raparperinpalat killittelevät viimeisinä pakasteessa, kun marjat on syöty. Raparperista on kyllä moneksi. Toisena tein raparperivanukasta, jota en ole aiemmin kokeillut.
https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/marianne/raparperi-rahkapiirakka
Raparperivanukas
1½ dl raparperin palasia, ½ dl sokeria ja ½dl sitruunamehua kiehautetaan , jos ne eivät ole vielä pehmenneet, niitä voi pienentää haarukalla. 2 dl kermaa ja ½ dl sokeria keitetään kokoon 10 min pienellä lämmöllä. Keitokset sekoitetaan ja laitetaan astioihin ja viileään. Ne saavat olla jääkaapissa muutaman tunnin.
Kesä otti viikossa aimo harppauksen. Ensin luultiin, ettei edes koivuissa ole lehtiä ennen juhannusta, mutta miten kävi. Nyt ovat yöt olleet lämpöisen puolella ja kasvit ovat saaneet aurinkoa.
Vielä ovat siemenestä istutetut kukat pieniä. Monivuotiset kukat kukkivat jo täyttä päätä. Esikoita saa melkein joka vuosi harventaa.
Istutin pari kesäkurpitsantaimea koriin. Kenties siitä saan muutaman kesäkurpitsan keitoksiini. Kaikilla pitäisi olla jonkun verran omavaraisuutta ruuan puolesta. Saa heittää kattilaan ja pannuun vähän edes makua.
Omenapuukin kukkii niin kauniisti. Tulisipa paljon omenoita, kauniita ja suuria.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.