Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen. En pysty suoralta kädeltä työntekoon.
Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli juuri sellainen työ. Mittailin sitä katseellani pari päivää. Kanto oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä. Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin. Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet. Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään. Se tuli tiensä päähän.
Lapio, kirves ja kanki, siinä työkalut. Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät. Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella. Kyllä se siitä irtosi. Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin. Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.
Ei se niin loppujen lopuksi kovin pitkäaikainen homma ollut. Siihen oli vain ryhdyttävä. Seuraava työ oli klapien pinoaminen. Ei siihenkään mennyt kuin pari tuntia. Pienen mukavan lisän sain, kun löysin puukasasta sisisliskon, joka oli aivan kohmeessa kylmän takia. Siirsin sen aurinkoon lämmittelemään. Siinä se makaili pitkän aikaa, ennen kuin poistui suojaan. Kylmä kevät on kaikille eläimille hankalaa, varsinkin perhosille. Ei ihme, ettei kasvitkaan lähde kasvuun, kun lämpötila on +5 - +10 astetta. Minäkin kuljin vielä paksut vaatteet päällä, kun vielä tuuli kylmästi.
Kevät on upeaa aikaa. Linnut tulevat taas tänne kylmään pohjolaan perhettä jatkamaan. Laulu raikaa ja siivet viuhuvat. Koko luonto herää ja tuntuu kuin ihmisetkin heräisivät talven jälkeen. Nyt on ollut vielä tautinen kevätkin. Onneksi olen itse ja lähipiiri ollut terveenä.
Voi kuvitella että kyllä noissa vaan on kova työ kun yrittää kantoja irroittaa. Meillä myös on leikattu puita viime vuonna ja kun maat ovat sulat tulee meille ammattilainen suorittamaan kantojen poiston. Hyvä että ei sinun yksin tarvinnut urakkaa hoitaa.
VastaaPoista