Siirry pääsisältöön

Uuden kasvimaani kehitys

 Ensimmäiset kasvit uudessa kasvimaassani  saavat kurkotella kohti aurinkoa saunan takana pienessä metsikössä.  Vielä ne saavat valoa tarpeeksi ja onneksi ne saivat nyt vähän sadettakin.  Salaatti ja kirvelikin on noussut pintaan.  Purjoilla on aikaa kasvaa vielä monta kuukautta.  Kasvit saavat taistella ympäristöä vastaan.  Paljon on vahvoja luonnonkasveja ympärillä ja eläimiä. Eilen näin pikkuisen sammakon.


On aina riski tehdä kasvimaa puiden varjoon.  Näillä kuumien säiden aikana se ei tuntunutkaan niin riskaabelilta.


Kun maassa on enemmän uutta multaa, kuin vanhaa niin kestää kauemmin ennen kuin pihatähtimö valtaa maan.  Sitä on melkein mahdoton kitkeä kokonaan pois.  Täällä päin sitä kutsutaan muroksi. Muita nimiä ovat arho, mallasruoho, vesiheinä ja vesimaltta.

Saunan ja tuvan välissä olevalta kasvimaalta korjasin jo pinaatin pois.  Se oli jo kasvanut niin, etten arvannut sitä jättää.  Sitä pitäisi olla paljon enemmän kasvamassa saadakseen edes jonkun verran satoa.  Myöhemmin sen ehkä voi antaa kasvaa suuremmaksi.  Aurinkoisina aikoina se alkaa kukkia ennemmin. Pienestä penkistä sain n. 100g.  Siitä sain puoli litraa pinaattikeittoa.  Voisinkin koittaa istuttaa uudemman kerran.  Kasvimaan vieressä olevat vadelmapensaat ovat versoneet kovasti uusia versoja.  Viime vuonna en saanut montaakaan marjaa omaan suuhuni.  Miten käykään tänä kesänä.  Vanhoja oksia, joihin tulee marjoja ei ole vielä kovinkaan paljon.

Kommentit

  1. Pinaattia menisi juuri niin paljon kuin sitä vain saa pakkaseen. Omista pinaateista tulee parempi keitto, sillä siinä ei ole sitä sellaista pistävää makua, joka haittaa makuaistimusta. Varhainen kylvö alkaa minulla aina kukkia ja siksi laitan sen vasta seuraavaksi itämään. Siitä voi tehdä monta eri kylvö ja pakastaa. Tiesitkö, että pihatähtimöä ei kannata perata pois. Se toimii lannoittajana ja esimerkiksi sipuleiden väleissä harhauttaa sipulikärpästä. Se ei myöskään haittaa satokasvin kasvua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole pihatähtimöä jättänyt ikinä perkaamatta. Sitä tulee niin paljon, että se peittää kaiken muun kasviston. Sipuli on aina onnistunut ihan hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Raparperin jako

  Raparperini voi tänä vuonna huonommin, kuin muina vuosina.  En varmasti tiedä mikä on syynä.  Kevät ja alkukesä olivat kyllä kuivia ja liian lämmintähän takapihallani on.  Kaivoin raparperin ylös ja isonsin kuoppaa.  Lisää vahvaa multaa sain kasvihuoneesta, mistä poistin pensastomaatin.  Se oli tehnyt tomaatteja minkä oli jaksanut.  Siitä sain lannoitettua multaa.   Raparperissä oli kyllä paksut juuret, joten sekään ei voinut olla syynä huonoon satoon.  Raparperi lähtee kasvuun pienestäkin juuren palasta.  Laitoin vielä  ojan puolelle kiviä, ettei kaikki vesi ei valu pois. Paikka on kovin aurinkoinen, raparperi pitää puolivarjosta, muuta mahdollisuutta ei ollut. Tässä on alkutilanne.  Olen siitä paksumpia käyttänyt, ei se ihan näin tyhjä ollut koko kesää.  Ehkä puolet paksumpia olivat käytetyt raparperit. Lapio ja haravat käyttöön niin hyvä tulee.  Ensi kesänä sitten nähdään mitä tuli tehtyä.   Takapihan kunnostushomma jää välillä vähiin, kun mökkipiha vaatii enemmän kesällä.  Kaikke