Siirry pääsisältöön

Mökin kevättyöt vauhtiin

Olen pari kuukautta harmitellut kylmyyttä ja kevään hidasta etenemistä.  Vielä eilen, kun tultiin mökille ja aloin istuttamaan tuomaani pensasta, maa oli niin jäässä ettei lapio uponnut. Onneksi vettä tuli edes hiukan ja tänään pääsin istuttamaan.  Ensin oli poistettava rusakoiden järsimä pieni omenapuu, mikä ei toipunut järsimisestä.  Töitä se teetti, rautakankeakin tarvittiin.  Tämän näköinen kuvassa. Pilarimaiseksi kasvava Purppurahappomarja.  Se kai sopii pensasaidaksikin, mutta halusin pienen väriläiskän puutarhaan.  Se on koko kesän punalehtinen.  Kukat eivät ole erikoiset.


Tämän näköinen se oli istutettaessa.  Rusakko saa ainakin piikin huulen jos tätä alkaa järsiä.

Kevään ensimmäisiä töitä on tätä nykyään kompostin tyhjennys ja seuraavan satsin lataaminen kompostiin puuceestä.  Kovaa hommaa sekin.  

Vessan siivoaminenkin kuuluu kevättöihin.  
Tänä vuonna sain kompostimultaa kaksi kottikärryllistä.  Toisen kärryllisen heittelin marjapensaiden alle, toinen jäi odottamaan muutamaksi päiväksi.


Luin juuri eräästä puutarhalehdestä, että ei kannata kaivella mullan pintaa vaan levittää kompostimulta päälle.  Se on kai joku "no dig" systeemi.

Tässä on komposti jo laitettu peiton alle kypsymään.


Vielä on paljon tehtävää jos niitä alkaa luettelemaan uupuu jo listasta.  Nyt ei voi alkaa marisemaan työn paljoutta.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinlauta käyttöön

  Keittiössäni ei ole valmiiksi leivinlautaa niin kuin monella muulla.  Olen aina sitä vähän kaivannut, kun tilaakin on aika vähän, pöytä pitää tyhjentää muusta kamasta.  Nyt sen sain.  Katselin ensin tarjontaa netissä.  Eivät ne kovin kalliita olleet, 40-50 € halvimmat.  Meillä  se tehtiin sitten kotona koivuvanerista.  Levy maksoi Puuilossa 24 €.  Toki se oli liian iso.  Puolet sahattiin pois jotain myöhempää käyttöä varten.  Leivinlaudan hyvä koko on 60cm*80 cm  Reunoiksi ostettiin Prisma raudasta lista. Erikeperiä ja pieniä nauloja.  Tekoon meni mieheltä runsas tunti.   Tänään otin sen ensimmäistä kertaa kayttöön.  Hyvältä ajatukselta sen tekeminen tuntuisi olevan.  Jauhot vain laudalle ja leipomaan.  Tein nyt rahkavoitaikinan ja pyöräytin siitä hyrriä. Säilytyksen paikkaa mietin kotvan aikaa.  Ei se kovin paljon tilaa vie vaatekaapissa seinän vieressä.   Kinkku ja jauhelihatäytteisiä hyrrät ovat, rasvaisia ja ravitsevia.  Kovin montaa ei peräkkäin kannata syödä jos pelkää lihomist

Pyhäniemen lomakylä ja Ruovesi

  Vaikka kuinka kaunista olisi niin pihan kiertäminen välillä tuntuu tympäisevän ja on pakko lähteä katselemaan muualle.  Tällä kertaa  teimme päiväretken Pyhäniemen ja Ruoveden seuduille.  Viileässä autossa oli mukavampaa, kuin helteessä oleminen.  Pyhäniemi on Kihniössä oleva mökkialue.  Kiertelimme rannalla ja voi olla, että joskus suuntaamme lomailemaan sinne.  Hiekkaranta mäntymetsikössä näyttä upealta. Hirsimökit eivät kaikki ole ihan rannassa, eivät kuitenkaan kovin kaukana.  Lenkkeilykin onnistuisi mukavan näköisillä poluilla.  Palveluita ja muita ajanviettotapoja näkyi olevan kaikenikäisille. Vaikka kaikki löytyy netistä niin on erilaista nähdä kaikki paikan päällä.  Miten kaikki toimii ja onko likaista.  Täällä tuntui näin yhtäkkiseltään mukavan oloiselta. Viivähdimme kahvikupposen verran ja ihailimme rantamaisemaa.  Mielenkiinnosta katsoin kotona netistä hintoja.  100€ pienmmät mökit ja 140€ isommat yöltä.  Lemmikkieläimen saa ottaa mukaan ja siitä menee 35€.  Jatkoimme matk

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.