Siirry pääsisältöön

Puutarhaunelmia

Harrastelijan on pakko lähteä etenemään unelmien kautta puutarha-asioissa.  asiantuntemusta ei ole, joten on mentävä musta tuntuu suunnitelman kautta.  Sen suuntaisia ajatuksia tuli näitä verhoja silittäessä.  On edes jotain tavoitteita.  Suunnitelmia väännän edes takaisin ja välillä ylösalaisin.


Kirjoja ja siemenluetteloita on kahlattu monta kuukautta.  Olen katsonut ja ihastunut ruotsinkieliseen puutarhaohjelmaan: Puutarhakausi, siinä neljä monitaitoista puutarhuria tekee hienoja uudistuksia puutarhaan.  He myös epäonnistuvat silloin tällöin ja näyttävät sen myös.

Uusia ideoita minäkin haen.  Toiset ovat niitä jo kokeilleet ja laittaneet ylös kirjoihinsa.  

Toisinaan ne ovat muista maista, eivätkä kaikki sovi tänne pohjoiseen.  Monista kasveista on kehitetty kestävimpiä lajeja.  

Olen haaskannut näinä vuosikymmeninä paljon rahaa kasveihin, joita en ole osannut hoitaa tai ne kasvavat vain Etelä-Suomessa suojatuissa olosuhteissa.  

Mökillämme, jossa kesällä halla panee ja rusakot, kauriit ja hirvet syövät suuhunsa talvella melkein kaiken.Nyt on ollut vielä näillä seuduilla yöpakkasia, joten ei ole edes ruoho kasvanut.  Olen käynyt silti puutarhamyymälässä ostoksilla.  Siemenperunat (Annabella) ja sipulit on ostettu.  Pian perunat voi laittaa lämpimään itämään. 

Kevätruiskutusta on tehty nyt näin pienellä pullolla.  Kyllä silläkin homma onnistuu, kun ei ole paljon suihkutettavaa.

Sitä ei aina oikein ymmärrä mistä kaikki kirvat ja muut mönkiäiset havaitsevat kasvun ja syömiset.  Ehkä niilläkin on puutarhaunelmia.

Nämä eivät ole puolukan lehtiä.  Luin jostain,että puksipuun oksia voi juurruttaa ja istuttaa multaan.  Sitä tässä nyt koitetaan.  Ei ole suuri vahinko jos ne eivät lähde kasvamaan.  Tämä on juuri sellainen kasvi, joka pitäisi nostaa aina syksyllä suojaan.  Minulla on puksipuu, joka on ollut maassa n.5 vuotta.  Se ei ole paljon kasvanut, mutta ei ole kuollutkaan.  Se häälyy rajalla.  
Toiveiden ollessa vaatimattomia, elämä voi joskus 


yllättää.

Toiveet ja unelmat ovat harhaa, niin suloisia.

Älä odota mitään niin et pety.

Pessimistille toteutunut toive voi olla järkytys.


Mietteitä kirjastani: Ajan kulkua ei huomaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinlauta käyttöön

  Keittiössäni ei ole valmiiksi leivinlautaa niin kuin monella muulla.  Olen aina sitä vähän kaivannut, kun tilaakin on aika vähän, pöytä pitää tyhjentää muusta kamasta.  Nyt sen sain.  Katselin ensin tarjontaa netissä.  Eivät ne kovin kalliita olleet, 40-50 € halvimmat.  Meillä  se tehtiin sitten kotona koivuvanerista.  Levy maksoi Puuilossa 24 €.  Toki se oli liian iso.  Puolet sahattiin pois jotain myöhempää käyttöä varten.  Leivinlaudan hyvä koko on 60cm*80 cm  Reunoiksi ostettiin Prisma raudasta lista. Erikeperiä ja pieniä nauloja.  Tekoon meni mieheltä runsas tunti.   Tänään otin sen ensimmäistä kertaa kayttöön.  Hyvältä ajatukselta sen tekeminen tuntuisi olevan.  Jauhot vain laudalle ja leipomaan.  Tein nyt rahkavoitaikinan ja pyöräytin siitä hyrriä. Säilytyksen paikkaa mietin kotvan aikaa.  Ei se kovin paljon tilaa vie vaatekaapissa seinän vieressä.   Kinkku ja jauhelihatäytteisiä hyrrät ovat, rasvaisia ja ravitsevia.  Kovin montaa ei peräkkäin kannata syödä jos pelkää lihomist

Pyhäniemen lomakylä ja Ruovesi

  Vaikka kuinka kaunista olisi niin pihan kiertäminen välillä tuntuu tympäisevän ja on pakko lähteä katselemaan muualle.  Tällä kertaa  teimme päiväretken Pyhäniemen ja Ruoveden seuduille.  Viileässä autossa oli mukavampaa, kuin helteessä oleminen.  Pyhäniemi on Kihniössä oleva mökkialue.  Kiertelimme rannalla ja voi olla, että joskus suuntaamme lomailemaan sinne.  Hiekkaranta mäntymetsikössä näyttä upealta. Hirsimökit eivät kaikki ole ihan rannassa, eivät kuitenkaan kovin kaukana.  Lenkkeilykin onnistuisi mukavan näköisillä poluilla.  Palveluita ja muita ajanviettotapoja näkyi olevan kaikenikäisille. Vaikka kaikki löytyy netistä niin on erilaista nähdä kaikki paikan päällä.  Miten kaikki toimii ja onko likaista.  Täällä tuntui näin yhtäkkiseltään mukavan oloiselta. Viivähdimme kahvikupposen verran ja ihailimme rantamaisemaa.  Mielenkiinnosta katsoin kotona netistä hintoja.  100€ pienmmät mökit ja 140€ isommat yöltä.  Lemmikkieläimen saa ottaa mukaan ja siitä menee 35€.  Jatkoimme matk

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.