Siirry pääsisältöön

Lämpeni sentään

 Odottava kevät on vaihtunut tekemisen riemuun.  Klapien pilkkomista ja pinoamista ja hiukan jo on päässyt maistelemaan puutarhatöistä kodin takapihalla.  Ei ihan vielä voinut haravoida, kun maa on liian märkää, mutta omenapuun ja pensaiden oksimista aloittelin.  Kevätruiskutuskin onnistui.  Sitä on pakko ainakin lumipalloheiden oksille laittaa.  Tuolit jo kärräsin pihalle.  Aurinkoinen päivä houkuttelee istahtamaan ja nauttimaan keväästä. Aurinkovarjoa en vielä halua laittaa, paistakoon nyt.

Ehdin vielä ostaa muutaman ison narsissin.  Ennen kuin omat kukkaset alkavat kasvaa ja kukkia.  Niistäkin on jotkut aikaisien kukkien lehdet tulleet maan pinnalle.
Ei näidenkään kukkien kukkimista tarvitse kuukautta kauempaa odotella.  Olen koittanut valita kukkivia kasveja sen mukaan, miten niiden kukkimisaika on.  On hauskaa katsella kukkivia kasveja koko kasvukauden.  Toinen lopettaa niin toinen jatkaa.
Kohta alkavat lehdet näkyä.  Silmuja on joka pensaassa ja puussa.  Sieltä ne ponkaisevat esiin, kun niiden aika on.

Myös niiden viholliset odottavat jossain ja hyökkäävät esiin lehtien näkyessä.  En haluaisi käyttää torjunta aineita, on kuitenkin pakko jonkun verran, että saa nauttia itsekin kasveista.  En ole perehtynyt luonnollisiin torjunta-aineisiin, mutta uskon, ettei enää ole niin myrkyllisiä aineita, kuin ennen.


Junioritkin pääsivät harjoittelemaan klapihommia.  Hienosti se heiltäkin sujui.  Kirves pysyi kädessä kummallakin.  Aikuiset tekivät myös työtä.  

Pinoaminen on minusta hienoa puuhaa.  Siinä voi ajatus seilata missä vaan.  Työ ei vaadi kuin ruumiin hyvää kuntoa ja se karttuu myös huomaamatta. 


Oikeastaan se on aika terapeuttista.  Ympärillä vain luonnon äänet ja raitis ilma.  Sitä kannattaisi kaikkien kokeilla jos on mahdollisuus.

Takapihalla vielä tiaiset kävivät pötköllä tankkaamassa.  Pesänteko niillä edessä tai jo alkanut.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Raparperin jako

  Raparperini voi tänä vuonna huonommin, kuin muina vuosina.  En varmasti tiedä mikä on syynä.  Kevät ja alkukesä olivat kyllä kuivia ja liian lämmintähän takapihallani on.  Kaivoin raparperin ylös ja isonsin kuoppaa.  Lisää vahvaa multaa sain kasvihuoneesta, mistä poistin pensastomaatin.  Se oli tehnyt tomaatteja minkä oli jaksanut.  Siitä sain lannoitettua multaa.   Raparperissä oli kyllä paksut juuret, joten sekään ei voinut olla syynä huonoon satoon.  Raparperi lähtee kasvuun pienestäkin juuren palasta.  Laitoin vielä  ojan puolelle kiviä, ettei kaikki vesi ei valu pois. Paikka on kovin aurinkoinen, raparperi pitää puolivarjosta, muuta mahdollisuutta ei ollut. Tässä on alkutilanne.  Olen siitä paksumpia käyttänyt, ei se ihan näin tyhjä ollut koko kesää.  Ehkä puolet paksumpia olivat käytetyt raparperit. Lapio ja haravat käyttöön niin hyvä tulee.  Ensi kesänä sitten nähdään mitä tuli tehtyä.   Takapihan kunnostushomma jää välillä vähiin, kun mökkipiha vaatii enemmän kesällä.  Kaikke