Siirry pääsisältöön

Kotitekoinen jogurtti onnistuu

 Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia.  Aina ei ole näin, mutta joskus.  Olen hapanmaitotuotteiden suurkuluttaja.  Ostelen paljon kaikenlaisia jogurtteja ja viilejä.  En muistanut tai en ollut tiennyt,että jogurttiakin voi valmistaa kotona.  Minulta oli mennyt tämä villitys vallan ohi.  Leipäkoneet ja muut ovat menneet muodista, kai siis tämäkin.  Halusin kuitenkin kokeilla asiaa ja metsästin netissä jogurttikoneen myyjiä.  Ei niitä enää myydä kivijalkakaupoissa, eikä oikein postimyyntifirmoissakaan.  Löysin muutaman myyntipaikan ja tilasin tuotteen eräältä myyjältä, joka saapui n. viidessä päivässä.  Se hinta oli alunperin n. 50€, mutta myytiin 20€ +postimaksu.  Taitaa olla viimeisiä hetkiä koneen ostamiseksi, jollei tule uudelleen muotiin.


Tämä ei ole tämän kummoisempi laite.  Muovinen allas, johon saa ajastuksella lämmön ja ajan.  Yksinkertainen käyttää.  Tosin valmisteille ei luvata säilymisaikaa kuin 7 päivää.  Se kyllä riittää minulle, joka syön jogurttia joka päivä yksi tai kaksi kertaa.

Pakettiin kuului myös 7 lasipurkkia kansineen.  Pesin ne hyvin.

Ohjeita ei ollut jogurtin tekemiseen paljon.  Ainoastaan sanottiin, että mukaan täytyi laittaa 5% hapanta jogurttia siemeneksi.  Laitoin Bulgarian jogurttia.  Tömäytin koko purkillisen litraan maitoa.  Käytin uh-maitoa, kun se on jo huoneenlämmintä.  Joissakin ohjeissa kehotetaan lämmittämään maito.  Minä en sitä tehnyt.  Ohjeessa luki 8 tuntia minimi käyntiajaksi.  Laitoin ensin 10 tuntia, mutta otin ne pois jo 9 tunnin jälkeen.

Hienon näköistä jugurttia siitä tuli.  Olen sen verran maistanut lusikalla, että se on vähän juuri bulgarian jogurtin näköistä ja makuista.  Sitä voi varmaan varioida ja aionkin koittaa, miten onnistuu tavallisesta maustamattomasta jugurtista laitettu hapan siemen.

Jogurttia voi tehdä ilman konettakin.  Jugurttia täytyy pitää tasaisessa 42 asteen lämpötilassa ja sen takia kone on helpompi.  Ei tarvitse miettiä mihin laittaa.  Viiliä olen aiemmin tehnyt.  Sitä voi tehdä ilman konetta.  2dl kevytviiliä  4 kulhoon jaettuna ja 8 dl maitoa päälle.  Vuorokauden pito pöydällä ja jääkaappiin viilentymään.  Se ei ole ihan niin hapanta kuin kaupan viili, mutta ihan mukavan makauista.



Kommentit

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen