Minulla on ihan rivitalon takapihalla muutamien yrttien kasvatusta. Välillä onnistuu, toisinaan ei. Lipstikkaa ja ruohosipulia olen jo säilönyt. Ruohosipulin napsuttelin palasiksi ja pakastin. Lipstikan kuivasin ja nyt on menossa basilika. Lipstikka kuivui saunan lauteilla viikossa parissa rouhittavaksi. Basilikaa en ole kokeillut vielä kuivata . Se kasvoikin ihan hyvin parveke laatikossa kasvihuoneessa. Tämä ei ole saunavihta vaan basilika huuhdeltuna ja leivinpaperin päällä. En tiedä miten tässä käy, mutta rohkeus on valttia.
Timjami kasvaa vähän hitaammin ja sen onkin seuraavaksi vuorossa. Oreganon jätän tänä vuonna ihan vaan kukkimaan. En tiedä miksi, mutta se ei ole niin maistuvaa, kuin kaupasta ostettu kuivattu oregano. Kenties se on eri laatua.
https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4kimeirami
Oregano houkuttelee perhosia, joten se on hyvä puutarhakasvinakin, monivuotinen ja kestävä.
Mausteyrtit säilyvät hyvin, kunhan ne vaan kuivaa hyvin ja säilyttää pusseissa tai purkeissa kuivassa paikassa. Sieltä niitä on hyvä heitellä keitoksiin.
Takapiha on pieni, siellä voi kasvattaa, ei nyt ihan mitä vaan, mutta vaihtelen kasvatettavia melkein vuosittain. Silloin säilyy mielenkiinto.
En tykkää basilikasta ja timjamista kuivattuna, siksi säilön ne pakastamalla. Laitan ihan vain pitkinä varsina pakastepussiin ja sieltä siten murennan tarvittavan määrän suoraan ruokaan. Maku on yhtä herkullinen kuin tuoreista yrteistä. Suosittelen kokeilemaan.
VastaaPoistaMinä puolustelen kuivaamista sillä, että pakastin on niin pieni ja pakastan paljon marjoja, sieniä ruokaa ja leipomuksia. Kaikki mitä saan säilöttyä ilman pakastamista on plussaa.
VastaaPoista