Joulusyömistä

 Jouluna haluan valmistaa paljon itse.  Leivon ja kokkaan ympäri vuoden, mutta joulun aikaan kokeilen valmistaa aina jotain sellaista, mitä en tee muuten.  Reseptejä silmäilen lehdistä ja netistä. On mahtavaa löytää uusia reseptejä ja vanhojen muunnelmia.  Täman joulun alusaikana olen jo tehnyt Saaristolaisleipää ja reseptit on odottamassa Palsternakkalaatikon ja perunasalaatin tekoa varten.  Pullamammoja tein ihan huvin vuoksi.  Niistä tuli nin isoja, että ne on pakko syödä viipaleina.Saaristolaisleipä on säilyvä leipä.  Osan laitoin pakastimeen ja maisteltavaksi yhden puolikkaan.  Viimeisen viipaleen söin siitä yli viikon valmistumisen jälkeen.  Se oli hyvän makuista vieläkin, eikä ollut edes jääkaapissa. En muista oliko resepti juuri täältä, mutta ainekset ovat samat.  Sain siitä kaksi leipää, kun vuokani olivat niin isot.

https://kotiliesi.fi/resepti/saaristolaisleipa-nauvosta/

https://yhteishyva.fi/reseptit/palsternakkalaatikko/3Py3Esoao5c4DQP8A5FgGU

Ruuat ovat jouluna aika kasvispainotteisia, paitsi tietenkin kinkku, joka on pakko paistaa.  Rosollia tehdään iso kulhollinen. Tietysti kalaakin on jonkun verran.  Tänä vuonna ostetaan savukalaa, silliä ja silakkaa.  Minä en pidä sillistä, silakka on minun kalani. Kinkku on hyvää lanttulaatikon tai imelletyn perunalaatikon kanssa.  Paljon ruokaa joka tapauksessa on.  Olen joka joulu koittanut vähentää jotain.  Aina tulee jotain utta tilalle.  Jouluruokaa syödään niin kauan kuin sitä riittää.  Joulun jälkeen näytetään näiltä koristeilta vatsan kohdalta.  Kunhan vaan syöminen ei jatku juhlakauden jälkeen samanlaisesti.Olen luopunut piparkakkujen teosta, maksalaatikko ei pääse meidän joulupöytään, eikä porkkanalaatikkokaan tänä vuonna.  Ihan liikaa syömistä aina on, se on myönnettävä.  Joulusta pitää nauttia jollain lailla, kun en välitä joulumusiikista tai oikein mistään muustakaan kohinasta.  Syödessä saan keskittyä itseeni ja läheisiini, joita tulee ruokapöytään edes yhtenä päivänä tyhjentämään kaikkea haalittua ja valmistettua ruokaa.

Hyvää Joulua2 kommenttia:

  1. Meillä ei ole yli kahteenkymmeneen vuoteen syöty perinteisiä jouluruokia .Meillä ne vaihtuivat silloin ja erittäin tyytyväisiä olemme olleet .Meillä on savustettu kalkkuna, porohyydyke, erilaiset silakkarullat, Itse savustetut lämpimät lohet suoraan joulupöytään, muikun mätiä setanassa, punajuurihomejuusto vuoka, perunoita, porkkanouta ja kylmäsavulohta .Aamulla syömme riisipuuron ja luumukiisselin. Kyllä näissäkin on pistelemistä . Mekin olemme vähentäneet lajeja
    . Perinteisistä laatikoista meillä pojat eivät ole koskaan tykänneet joten miksi syödä niitä .Saaristolais leipää syömme mielellämme mutta ei jouluna .Silloin ruuan kanssa emme syö mitään leipää ja yleensäkin ruuan kanssa emme syö leipää .Muuten leipää meillä kuluu paljon myöskin itse tehtynä .Hyvää joulunaikaa ja makoisia hetkiä .

    VastaaPoista

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Kevät kutkuttaa

  Kevät alkaa kutkuttaa takaraivossa.  Suunnittelua, arviointia ja vähän ostettunakin.  Sitähän tämä harrastelijan touhu on talvella.  Kohta...