Siirry pääsisältöön

Onko ruuanlaitto mökillä hankalaa?

Ruuanlaitto mökkiolosuhteissa on välillä hankalaa.  Juoksevan veden puuttuessa vesi on nostettava kaivosta, lämmitettävä se joko saunan padassa tai hellalla.  Sähköhella helpottaa jonkun verran.  Puuhellalla tehdään myös ruokaa jos on pidempikestoisia ruokia. On vielä sanottava, että on mietittävä kuinka monta levyä pistää päälle sähköhellassa, ettei mene sulake.  Puut ovat suojassa pihalla josta ne on haettava.  Ne on ensin haettu metsästä, pilkottu ja kuivattu.


Haudutettavat ruuat tehdään leivinuunissa, kesällä sähköuunissa.  Ei ole entisaikaan olleet helppoja keittiötyöt, kun ei ollut sähköä.  Joka kahvinkeittotippaan oli laitettava hellaan tuli.  Meillä harrastetaan paljon astia kerrallaan tiskaamista.  Jos sitä ei tee, tiskiä kertyy aika paljon.  Silloin on kannettava tiskivesi saunan padasta tai vietävä tiskit saunalle.  Näitä kaikkia kannattaa miettiä mikäli on mökin ostoaikeissa.

Tätä pyöritystä on jatkettava joka päivä. Mikähän ihmisiä ajaa mökkielämään?  Monella alkaa olla täysin varustetut mökit kaikilla mukavuuksilla.  Ihan vanhoihin mökkeihin ei kannata laittaa kaikkia mukavuuksia.  Tulee todella kalliiksi vetää vesijohto ja viemäri muutaman kilometrin päästä.  Saunaan pitäisi rakentaa ties kuinka monta kaivoa jos sinne laittaa veden tulemaan putkesta.  Kun on kantovesi saunaan ja mökkiin, ei tarvitse miettiä jäteasetuksia sen suhteen.  Kompostoiva huussi on pihan perällä, sen verran ollaan satsattu jätejärjestelmään.

Kesällä on mukava siirtyä grillin viereen.  Siinä valmistuvat kesäherkut jokaisen oman ruuanlaittotaidon mukaan.  Onko se sitten grillimakkara vai siankylki perunanyytin kanssa ja salaattia lisukkeeksi.  Uuninpohjalettujakin on mukavampi paistella ulkona kuin sisällä käryyttäen.  Mukavia asioita löytyy mökiltä eikä vain tylsiä. 


Kun pääsee kaikkien näiden vaikeuksien yli, mökkeily on mukavaa.  Väillä ainakin.  Positiivisia asioita on luonnon läheisyys, rauhallinen elämä, voi lähteä suoraan metsään pihasta.  Tarjolla ovat marja- ja sienimetsät, lenkkipolut ja parin kilometrin päässä järvi.  Paljon enemmän kasvimaata ja puutarhaa jos haluaa puuhastella ulkona.

Kommentit

  1. Itse laitto ei koskaan ole, sen sijaan toisinaan 'hieman' hankalaa on hakea ainekset 6 km. päästä talvella ilman autoa, lumisohjossa tarpoen. En tosin valita, jos kerran vapaaehtoisesti olen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minuakaan kukaan sinne väkisin raahaa. Tottuminen asioihin kestää minulla kauemmin. Sama juttu, kun menee takaisin kaupunkiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takapihalla tapahtuu

Puutarhan hoito on välilä kovaa työtä.  Pensaan poisto lähes juurineen vaatii voimaa, aikaa ja työkaluja.  Kyllästyin kahteen vielä jäljellä oleviin pensashanhikkeihin.  Ne ovat keväällä kauan aikaa risumaisia ja kukkivat vasta syksyllä.  Ne leikattiin kerran jo alas, mutta annettiin kasvaa uudestaan.  Nyt oli niiden aika lähteä. Lapio, oksasakset ja kirves aseenani ryhdyin työhön.  Hiki virtasi ja aikaa kului, pala palalta sain katkottua juuria niin paljon, että sain pensaat poistettua.  Ei mikään ihme, että ne menestyvät vuosikausia niin paksulla juurella. Istuttaessa pitääkin aina miettiä haluaako kasvien antaa olla paikassaan niin kauan kunnes itsestään häviävät vai haluaako joskus istuttaa ne muualle.  Kukat ovat eri asia, niitä voi siirrellä jos haluaa. Tänään oli hyvä aurinkoinen päivä rakentaa kissalle ulkoiluhäkki takapihan ovelle.  Siihen minun taitoni eivät riitä.  Onneksi oli siihenkin tekijä. ...

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikai...

Orkidea veteen kasvamaan

  Olen kuullut, että orkideat ovat vaikeita kasvatettavia, enkä ole uskaltautunut edes kokeilemaan.  Nyt rohkaistuin, kun näin muidenkin kokeilleen kasvatusta pelkällä vedellä.  Jos ei muuta niin toivottavasti siitä tulee ainakin pitkäaikainen leikkokukka. Instagramissa ihastuttava Kiti Kokkonen antoi ohjeita kuvien kera ja eräästä blogisivusta sain myös ohjeita.   https://paratiisikoti.blogspot.com/2022/04/varpaat-vedessa-perhosorkidean.html Olisi kenties pitänyt alkaa kokeilu pienemmästä kukasta, mutta tämä sattui olemaan ainoa laji kaupassa tällä kertaa.  Hetihän sitä piti päästä kokeileman. Ohjeiden mukaan kaikki multa piti poistaa juurista. Ensin poistin multaa käsin varovasti ja huonoimmat juuret katkaisin.   Koitin poistaa kaikki mullat.  Se oli hankalin osuus. Huuhtelin vielä suihkulla kaikki mikä irtosi.   Juuret ovat ilmajuuria.  Ne voivat olla näkyvissä vaikka orkidea olisi mullassakin.  Nyt ne vain laitetaan ilman m...