Siirry pääsisältöön

Arkisapuskaa

 Arkiruokaan ei useinkaan montaa ainesta tarvita.  Peruna on meillä perusruokaa.  Sitä on useita kertoja viikossa muodossa jos toisessa.  Se on halpaa, se on täyttävää ja muuta ei tarvita.  Siitä voi varioida montaa eri ruokaa.  Meillä sitä on useimmiten pöydässä keitettynä, muusina ja laatikoina sekä keitoissa.  Kerran viikossa ranskalaisina.  


Voita ja kananmunia on aina jääkaapissa.  Välillä niistä tulee kokkailtua sellaisiakin ruokia, mitä ei jatkuvasti tee.  Viime viikolla kokeilin tillilihaa.  Sitä en muista syöneeni edes koulussa vaikka monet ovat sen inhokkiruuaksi maininneet.  Nyt ensi kertaa itse tehtyäni sitä voin sanoa sen olevan hyvää.  Lihan täytyy olla mureata ja kypsää ja hyvin puhdistettua kalvoista.


Minä tein sen keittolihasta, jonka puhdistin hyvin 2 tunnin kypsyttämisen jälkeen.

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/177315/PERINTEINEN%20TILLILIHA/






Minä tein vain puoli annosta, kun en ollut sitä itse maistanut aiemmin.  Hyvää siitä tuli ja kaikki meni.  Omia mausteita voi lisätä jos siltä tuntuu.  Minäkin raastoin mukaan vähän piparjuurta.




Viikonloppuna tuli tehtyä tuhti annos perunasosetta.  Siitä riitti vielä maanantain jämäruokapäivälle.  Söin muusin pakasteesta otetun Talonpoikapadan kanssa.  Se oli tehtynä kuivapussiseoksesta.  Siinä oli  jauhelihaa mukana.


Arkenakin koetan laittaa annoksen kauniisti.  Punajuurisalaattia ja tomaattia vierelle.  Ruokajuomana nykyään käyttämäni kauramaito.  


Sosetta riitti vielä tiistaiksikin.  Niin paljon sitä tuli sunnuntaina tehtyä.  Nyt oli vuorossa kananleike.  Kissakin sai leikkeestä osansa.  Hiukan salaattia ja kurkkua sekä tomaattia.  

Koitan laittaa lautaselle kevyttäkin mukaan.  





Huomenna siirrytään taas keitettyyn perunaan murukastikkeen kanssa.  Kenties seuraavana päivänä voisi olla paistettuja perunoita.

On ollut aika perunavoittoinen viikko.  Rakastan myös pastaa kaikissa muodoissa ja riisiä.  Niitä teen harvemmin, varsinkin silloin, kun olen yksin kotona tai  kumppanilla on jotain muuta ruokaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takapihalla tapahtuu

Puutarhan hoito on välilä kovaa työtä.  Pensaan poisto lähes juurineen vaatii voimaa, aikaa ja työkaluja.  Kyllästyin kahteen vielä jäljellä oleviin pensashanhikkeihin.  Ne ovat keväällä kauan aikaa risumaisia ja kukkivat vasta syksyllä.  Ne leikattiin kerran jo alas, mutta annettiin kasvaa uudestaan.  Nyt oli niiden aika lähteä. Lapio, oksasakset ja kirves aseenani ryhdyin työhön.  Hiki virtasi ja aikaa kului, pala palalta sain katkottua juuria niin paljon, että sain pensaat poistettua.  Ei mikään ihme, että ne menestyvät vuosikausia niin paksulla juurella. Istuttaessa pitääkin aina miettiä haluaako kasvien antaa olla paikassaan niin kauan kunnes itsestään häviävät vai haluaako joskus istuttaa ne muualle.  Kukat ovat eri asia, niitä voi siirrellä jos haluaa. Tänään oli hyvä aurinkoinen päivä rakentaa kissalle ulkoiluhäkki takapihan ovelle.  Siihen minun taitoni eivät riitä.  Onneksi oli siihenkin tekijä. ...

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikai...

Orkidea veteen kasvamaan

  Olen kuullut, että orkideat ovat vaikeita kasvatettavia, enkä ole uskaltautunut edes kokeilemaan.  Nyt rohkaistuin, kun näin muidenkin kokeilleen kasvatusta pelkällä vedellä.  Jos ei muuta niin toivottavasti siitä tulee ainakin pitkäaikainen leikkokukka. Instagramissa ihastuttava Kiti Kokkonen antoi ohjeita kuvien kera ja eräästä blogisivusta sain myös ohjeita.   https://paratiisikoti.blogspot.com/2022/04/varpaat-vedessa-perhosorkidean.html Olisi kenties pitänyt alkaa kokeilu pienemmästä kukasta, mutta tämä sattui olemaan ainoa laji kaupassa tällä kertaa.  Hetihän sitä piti päästä kokeileman. Ohjeiden mukaan kaikki multa piti poistaa juurista. Ensin poistin multaa käsin varovasti ja huonoimmat juuret katkaisin.   Koitin poistaa kaikki mullat.  Se oli hankalin osuus. Huuhtelin vielä suihkulla kaikki mikä irtosi.   Juuret ovat ilmajuuria.  Ne voivat olla näkyvissä vaikka orkidea olisi mullassakin.  Nyt ne vain laitetaan ilman m...