Siirry pääsisältöön

Lakanat ja niiden vaihtaminen

 Lakanoiden vaihtamisessa, mitä lakanoita käyttää ja kuinka usein niitä vaihtaa on monta koulukuntaa.  Lakanoiden vaihto tuo raikkauden tuntua makuuhuoneeseen joksikin aikaa.  Toiset vaihtavat kerran viikossa tai useamminkin.  Laiskempi, kuten minä, vaihtaa kahden viikon välein.  Puolustukseksi voin sanoa:  Meillä on ikkuna auki ympäri vuoden, ainakin raollaan.  Petivaatteet tuulettuvat siinä sivussa.  Martat suosittelee parin viikon vaihtovaliä.  Tyynyliinat useammin ja lakanatkin jos tarve vaatii.

Sänky on nukkujalle turvapaikka.  Jos aamuisin tuntee olevansa vaarassa hirttäytyä on parempi tehdä jotain.

Minä olen päätynyt petauspatjaan.  Siinä lakana makaa melkein vaihtoväliin saakka hyvin.  Meidän kahden hengen perheessä on muitakin mielipiteitä.




Kurelakanoita eli muotolakanoita en osaa edes viikata nätisti kaappiin vaan ne ovat jollain tavalla sykkyrässä.  Ehkä pitäisi opetella tämän videon oppien mukaan.

https://www.youtube.com/watch?v=KqLS4uc0jc4



Tavallisten lakanoiden muoto sopii sänkyihin, joissa on petauspatjat ja jonka alla ne pysyvät paikoillaan.  Kurelakanat pysyy paikallaan, mutta on hankala laittaa paikalleen, varsinkin paksuihin patjoihin.  Meillä on kumpaakin sorttia käytössä ja pidän enemmän tavallisista lakanoista.  Tavalliseen lakanaan on olemassa pidikkeitä, joilla voi kiinnittää lakanan.  Mahtavatko nekään pitää jos on lahjakas kiehnaaja, joka unettomana yönä pyörii sängyssään.





https://jysk.fi/makuuhuone/lakanat/patjansuojukset/sekalaista/lakananpidike-vallvik-4-kpl/pkt

Pidikkeitä on kyllä monen näköisiä, henkseleiden näköisistä pienenpieniin pidikkeisiin, jotka eivät riitä pitämään lakanoita paikallaan.   

Kissa valloittaa usein sängyn, kun siinä ei nuku ihminen.  Toisinaan nukutaan yhdessä, eihän sitä voi estää jos se yöllä tulee viereen.

Ulkoillessa tulee vähän rasitusta ja uni maittaa jos sänky vain on hyvä, eikä säryt haittaa.  Nukkuminen tai unen tulo yleensä voi olla välillä vaikeaa, eikä auta vaikka tekisi mitä.  Hyviä unia kaikille!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.