Kun pakastimet tulivat enemmän muotiin 1960 - luvun lopulla meillekin lapsuudenkotiin sellainen hankittiin. Mitä sinne sitten hankittiin, no puolikas sikaa. Paloiteltiin annospakkauksiin, joita sitten käytettiin tarpeen mukaan. Marjojakin pakastettiin. Eipä juuri muuta. Ennen olivat käytössä marjojen osalta hilloamiset ja ne vihannekset jotka eivät muuten säilyneet, säilöttiin etikkaliemissä.
Nykyisin pakastaminen on monipuolisempaa. Hillojakin teen, mutta suurin osa marjoista on pakkasessa. Ruokaa on helppo tehdä enemmän kerralla ja ottaa sieltä tarvittaessa. Aina ei tarvitse tehdä kaikkea alusta saakka. Pakastaminen ennen ja nyt tuli mieleen, kun lihaa tulee välillä tarjoukseen ja ostimme tällä kertaa 4 kg. Siitä riittää moneen ateriaan. Omalla lihamyllyllä jauhoimme jauhelihaksi, veitsellä leikattiin suikalelihaa ja yksi annos jätettiin sunnuntaipaistiksi.
En ole oppinut tyhjiöpakkausta ja laitankin kaikki pakastettavat ihan normaaleihin pakastuspusseihin. Kalaa en juuri pakasta ja lihat säilyvät hyvin pakastuspusseissakin sen aikaa mitä ne nyt siellä ehtivät olemaan. Syömme aika paljon lihaa. Sekasyöjiksi voisin meitä nimittää.
Tämä kuva ei ole Suomesta vaan muutaman vuoden takaa Riikasta.
Suomalaisetkin lihatiskit ovat ihan kauniita. Jotenkin toiset ihmiset ovat lakanneet ostamasta esim. siankylkeä. Me sitä paistamme. Nytkin sitä oli ollut myynnissä. Se oli loppunut 1 ½ tunnissa. Suurempaan menekkiin olisi pitänyt varautua.
Enää ei tarvitsisi harrastaa lihan hamstrausta muuten kuin hinnan takia. Nyt ostamamme lihat olivat hinnaltaan kaikki 5.00€/kg. Kyllä sillä hinnalla kannatti vähän hamstrata. Sitä mieltä olen tarjouksien myynnistä, myytävän lihan pitää olla priimaa, eikä sitä saa laittaa pakkauksiin läskit piilossa. Niinkin on käynyt. Nyt oli todella hyvää lihaa Picnpayn tiskillä.
Pienipalkkaisten ja eläkeläisten tärkein ruuan hamstraamisen syy on hinta. Kaikki vain kallistuu. Alkutuottajat eivät saa tarpeeksi, joku vetää enemmän välistä. Kyllä muutaman sentin kaikki ovat valmiit maksamaan enemmän jos tietäisi niiden menevän alkutuottajille. Lasken itsenikin vähän alkutuottajaksi, kun kuitenkin marjastan, sienestän, kasvatan vihanneksia ja marjoja, jotka sitten pakastan. Pakastin on meillä kovassa käytössä.
https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/sailonta/pakastaminen/
Kommentit
Lähetä kommentti
Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.