Siirry pääsisältöön

Ruosniemen Kukkulakallio (Ankkalampi)

 Luonto oli marraskuun lopussa vähän surkean näköinen. Lumi oli sulanut ja vettä satanut.  Kävelen paljon lähimaastossa Kukkulankalliolla ja Ankkalammen maastossa. Tarkkailin vähän lammen pintaa. Lammessa ei ollut sateesta huolimatta vedenpinta kovin noussut.  Vettä ei tule mistään joesta lisää.  Vesi tulee ymmärtääkseni vain sulamisvedestä ja sateesta.  Paikka on hieno ja olisi vielä hienompi jos siitä pidettäisiin enemmän huolta.  Ei sitä vettä voi älyttömästi pumpata.  Tänä talvena on suunnitteilla pumpata vettä lumetukseen Ruosniemen mäkeen.  Vähemmän kuin viime talvena, mutta mitä tapahtuu jos vesi laskee liikaa.





Olen kuvaillut maastoa joka vuodenaikaan vuosien ajan.  Ylhäältä ja alhaalta.  Siellä liikkuu paljon ulkoilijoita.  Kesällä lenkkeilijöitä, uimareita ja alamäkipyöräilijöitä.  Talvisin laskettelijoita, lenkkeilijöitä ja hiihtäjiä. 


 


Maastossa on mukava kulkea ja pääsee sieltä pitemmällekin lenkille. jos on halua.  

Minä en ole lasketellut koskaan.  Olen peltohiihtäjä.  Latuja ei ole enää niin paljon kuin parikymmentä vuotta sitten.  Se on tietysti rahakysymys.  Satsataan enemmän mäkeen.



Kyllä siellä katseltavaa riittää kävelijällekin.  Näkee kaupunkiin saakka hyvällä ilmalla.  Toivoisin kaupungilta satsauksia tänne päin Poria, ettei kaikki valu pienelle alueelle Porin metsään.   







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Takapihalla tapahtuu

Puutarhan hoito on välilä kovaa työtä.  Pensaan poisto lähes juurineen vaatii voimaa, aikaa ja työkaluja.  Kyllästyin kahteen vielä jäljellä oleviin pensashanhikkeihin.  Ne ovat keväällä kauan aikaa risumaisia ja kukkivat vasta syksyllä.  Ne leikattiin kerran jo alas, mutta annettiin kasvaa uudestaan.  Nyt oli niiden aika lähteä. Lapio, oksasakset ja kirves aseenani ryhdyin työhön.  Hiki virtasi ja aikaa kului, pala palalta sain katkottua juuria niin paljon, että sain pensaat poistettua.  Ei mikään ihme, että ne menestyvät vuosikausia niin paksulla juurella. Istuttaessa pitääkin aina miettiä haluaako kasvien antaa olla paikassaan niin kauan kunnes itsestään häviävät vai haluaako joskus istuttaa ne muualle.  Kukat ovat eri asia, niitä voi siirrellä jos haluaa. Tänään oli hyvä aurinkoinen päivä rakentaa kissalle ulkoiluhäkki takapihan ovelle.  Siihen minun taitoni eivät riitä.  Onneksi oli siihenkin tekijä.  Tässä kissa jo nautiskelee auringon paisteesta melk

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.