Kasvihuone mielessä

 Pieni kasvihuoneeni rivitalon takapihalla on toiminut nykyisin lähinnä puutarhavajana.  Haluaisin sen taas käyttöön ja olenkin tehnyt suunnitelmia sen suhteen.  Olen pohtinut: Mitä kannattaa istuttaa hyvin pieneen, lämmittämättömään kasvihuoneeseen?  Pitää varmasti tyytyä muutamaan helppoon kasviin.


Iso ongelma on yleensä juuri lämpö ja kastelu.  Olen kerännyt vihjeitä niiden suhteen.  Maata vasten pitäisi laittaa lämpöä kerääviä laattoja.  Niitä ei tarvitse montaa laittaa näin pieneen koppiin.  Toinen vihje kehoitti laittamaan vesiastian, joka lämpenee auringonpaisteessa ja luovuttaa lämpöä viileässä.  Sama keino auttaa kastelussa.  Puuvillaiset nauhat, kengännauhat ja vanhoista paidoista revityt ja letitetyt kuteet.  Toinen pää veteen ja toinen multaan. Vesiastian tulee olla alempana kuin multa, ettei tule liikakastelua.  Yhden konstin vielä keksin.  Jostain aina ilmestyy kannettomia pakasterasioita.   Laitan ne hyötykäyttöön.  Pari hyvin pientä reikää pohjaan naskalilla, ettei holahda heti kaikki vesi pois.   Näillä keinoillla voi selviytyä.

Tomaattia yleensä suositellaan ja yrttejä. Eivät nekään selviä pitkiä aikoja kastelematta.   Eikä niitä kannata kovin aikaisin istuttaa.  Suomen kesä on niin arvaamaton.  Hallaa voi olla ja tulla mihin aikaan kesästä vain.  Yhtenä kesänä minun kesäkurpitsantaimeni halla vei viikkoa ennen juhannusta.  Se oli silti laiskuutta.  En viitsinyt peitellä.  

Säkkiä koitin ensimmäisenä vuotena. Aloitin kurkulla ja tomaatilla. En ollut siihen tyytyväinen.  Tai en osannut toimia oikein.  Minulla ei ollut varsinaista kasteluallasta.  Parempiin tuloksiin olen päässyt, kun tyhjennän valmiiksi lannoitetun mullaan astiaan.  Avomaallakin tomaatit kasvavat siiinä paremmin.  Taimet ostan aina valmiina.Pensastomaatit ovat ehkä parempi kasvatettava, kuin korkeaksi kasvavat.  Tässä linkissä mainostetaa esim. Ace55 merkkistä pensastomaattia.

https://helppopuutarha.com/pensastomaatti-lajikkeet-ja-kasvatus/ Saapa nähdä miten näillä konsteilla onnistun.  Minulle kaikkein vaikein ongelma on kasteleminen, kun pitäisi olla aikoja välillä mökillä.

Ei kommentteja:

Kestokassit

Kestokassit ovat kierrätyksen korkein muoto.  Olen innokas kassien ja tyynyliinojen ompelija.   Ne ovat minulle tarpeeksi helppoja.  Suoraka...