Siirry pääsisältöön

Kukkien juurruttaminen

 Katkaisin fiikuksestani oksia, tavoitteenani juurruttaa siitä uusia kasveja.  Aikaa on mennyt jo pari viikkoa, eikä juuren pätkääkään ole ilmestynyt.  Laitoin tänään vielä kelmuakin ympärille jos se auttaisi.  Neuvova google ei löytänyt aikaa, joka menee juurten ilmestymiseen.  Ainoastaan ympäripyöreä neuvo, juurtuminen voi kasveilla viedä parista viikosta kuukauteen.  Ei auta muuta kuin odottaa.  Ostin emokasvin pari vuotta sitten lidlistä, eikä sekään oikein tuuhea ole.  Kasvatus- ja hoitovirheitä varmaan.  Haaveilin siitä bonsaipuuta, mutta se olisi vaatinut enemmän tietoa ja taitoa.



Oksat ovat kyllä hyvinvoivan näköisiä, joten en vielä luovuta. Pehmeälehtiset kasvit lähtevät paremmin kasvuun.  Esim. saintpaulia.  Niistä olen joskus laittanut ihan vain lehden multaan ja se on lähtenyt kasvuun.

Juurruttaminen on halvempi tapa saada uusia kasveja hyllyyn.  Ennen naapurista saadut pistokkaat olivat hyvä tapa lisätä kukkaloistoa.  Se voisi tänä aikana onnistuakin, kun ihmiset ovat ajan tappamiseksi alkaneet kiinnostua kukkien kasvattamisestsa.


 

Koitan vielä Soihtuköynnöksen oksan kanssa, miten siinä onnistaa.  Köynnös kukki komeasti, kun ostin sen vuosi sitten.  Saa nähdä kukkiiko se tänä vuonna.  Ainakin nyt täytyy muistaa, ettei laita sitä liian pieneen ruukkuun tai amppeliin.  Mielestäni se on siitä syystä vähän kärsinyt.

Olisi todella hienoa jos saisin uuden köynnöskasvin tästä oksasta.  Ei sitä ole pakko amppeliinkaan laittaa.  Muistaakseni sen sanottiin kestävän hyvin leikkaustakin ja voihan sitä kieputtaa ylemmäs jos tulee liian pitkäksi.

https://www.kekkila.fi/kasvikirjasto/soihtukoynnokset/

Soihtuköynnös saa välillä vähän kuivahtaakin, eikä siitä hermostu.  Ostin pienen kastelulinnun pienen ruukun takia ja koska joudun jättämään sen välillä viikoksi kastelematta, kun käydään mökillä kesäisin.

Siinä keltalintu odottaa nokka auki.  Pari päivää se antaa lisäkosteutta.  Ei siihen kosteudenantajana voi pidempää aikaa luottaa.  Niitä on isompiakin jos tarvitaan.  













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takapihalla tapahtuu

Puutarhan hoito on välilä kovaa työtä.  Pensaan poisto lähes juurineen vaatii voimaa, aikaa ja työkaluja.  Kyllästyin kahteen vielä jäljellä oleviin pensashanhikkeihin.  Ne ovat keväällä kauan aikaa risumaisia ja kukkivat vasta syksyllä.  Ne leikattiin kerran jo alas, mutta annettiin kasvaa uudestaan.  Nyt oli niiden aika lähteä. Lapio, oksasakset ja kirves aseenani ryhdyin työhön.  Hiki virtasi ja aikaa kului, pala palalta sain katkottua juuria niin paljon, että sain pensaat poistettua.  Ei mikään ihme, että ne menestyvät vuosikausia niin paksulla juurella. Istuttaessa pitääkin aina miettiä haluaako kasvien antaa olla paikassaan niin kauan kunnes itsestään häviävät vai haluaako joskus istuttaa ne muualle.  Kukat ovat eri asia, niitä voi siirrellä jos haluaa. Tänään oli hyvä aurinkoinen päivä rakentaa kissalle ulkoiluhäkki takapihan ovelle.  Siihen minun taitoni eivät riitä.  Onneksi oli siihenkin tekijä. ...

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikai...

Orkidea veteen kasvamaan

  Olen kuullut, että orkideat ovat vaikeita kasvatettavia, enkä ole uskaltautunut edes kokeilemaan.  Nyt rohkaistuin, kun näin muidenkin kokeilleen kasvatusta pelkällä vedellä.  Jos ei muuta niin toivottavasti siitä tulee ainakin pitkäaikainen leikkokukka. Instagramissa ihastuttava Kiti Kokkonen antoi ohjeita kuvien kera ja eräästä blogisivusta sain myös ohjeita.   https://paratiisikoti.blogspot.com/2022/04/varpaat-vedessa-perhosorkidean.html Olisi kenties pitänyt alkaa kokeilu pienemmästä kukasta, mutta tämä sattui olemaan ainoa laji kaupassa tällä kertaa.  Hetihän sitä piti päästä kokeileman. Ohjeiden mukaan kaikki multa piti poistaa juurista. Ensin poistin multaa käsin varovasti ja huonoimmat juuret katkaisin.   Koitin poistaa kaikki mullat.  Se oli hankalin osuus. Huuhtelin vielä suihkulla kaikki mikä irtosi.   Juuret ovat ilmajuuria.  Ne voivat olla näkyvissä vaikka orkidea olisi mullassakin.  Nyt ne vain laitetaan ilman m...