Siirry pääsisältöön

Kesän työt päätökseen

 Syksyllä moni asia saadaan päätökseen kesän jälkeen.  Kesäksi suunnitellut projektit on hyväkin saada valmiiksi, etteivät ne jää kaikertamaan mieltä talven ajaksi.  Puutarha ei ole koskaan valmis, siinä jää aina jotain tekemättä ja seuraavaan kesään.  Välillä sitä vain tallailee ympäristössä näin ruska-aikaan ja ihailee värejä.  Nekin ovat tärkeitä tekoja.  Siinä tulee tankattua mielihyvää ja iloa talveksi.  Säilöö tavallaan tunteita huonojen päivien varalta.



Oli meillä muutakin valmisteltavaa.  Julmetun pitkäksi kasvaneinen karhunvatukoiden varsien suojaaminen.  Montaa vartta ei kasvanut, mutta nekin oli suojattava.


Uusi kerä verkkoa oli hyvä kiertää seipäiden ympärille.  Koitettiin laittaa se niin, että verkko olisi hyvä keväällä kiertää auki ja verkko jäisi ehjäksi.  Useimmiten verkko menee ryppyyn ja sitä on varastojen nurkissa epämääräisiä kasoja, joita on hankala levittää seuraavaan kohteeseen.

Uuden kaivonvintan pystyttäminen ei ollut lopulta kovin pitkäaikainen homma.  Tosin valmisteluihin kului aikaa.  Ensin metsästä oli haettava sopiva puu, jota oli tarkkailtu kauan.  Sitä kuorittiin ja kuivattiin.  Katkaistiin sopivan mittaiseksi ja suojattiin.  

Vihdoin koitti syys. Edellinen vintta kaadettiin ja kuoppa kaivettiin.  Naapuri kutsuttiin traktorilla nostamaan puu pystyyn.  Minä olin lähinnä vain tikkaiden painona ja muissa avustavissa tehtävissä.  Kuviakin otin.  Isäntä teki kaikki muut hommat.

Työ oli raskaan näköistäkin, minä en olisi pystynyt moiseen.  Mukava on katsella, kun tehdään töitä ja nauttia lopputuloksesta.  Nyt nousee taas kaivovesi kevyesti ylös.  Me emme halua olla sähköpumpun varassa, jota meillä ei ole koskaan ollutkaan.  Hyvää liikuntaa veden kantaminen onkin.  Juomiseen ja ruuanlaittoon vettä kuluu loppujen lopuksi aika vähän.  Saunaan ja tiskin pesuun sitä kuluu enemmän.






Kaikki istuttamiset on tehty ja pieni sato korjattu.  Nyt ei ole tänä syksynä muuta kuin haravoiminen ja mökin laittaminen talvikuntoon.  Kyllä siellä vieläkin käydään, välillä harvemmin, välillä useammin, se riippuu säistä ja mielialasta.




Kommentit

  1. Jännä homma tuollaisen puun pystytys, itselläni on kokemusta vain puiden kaatamisesta. Traktorilla se näyttää hoituvan kätevästi. Meilläkin on iso pihamaa ja traktori on kyllä oiva apuväline monissa pihahommissa. Tosin nyt yhen Case IH koneen moottoriin pitäisi hankkia muutama uusi varaosa, kun on vähän reistaillut lähiaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli työssä tärkeä tehtävä, ensin valokuvaus ja viimeisen pultin ohjaus liinalla reikään, kun isäntämies seisoi tikkailla.

      Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.