Siirry pääsisältöön

Syksytöiden listaus

Syksyä eteenpäin mentäessä on hyvä tarkistaa, mitä pitäisi tehdä.  Ettei jää jotain istuttamatta, jotain suojaamatta tai kantamatta säilöön.  Haravointia voidaan tehdä, mutta ei  kaikkea tarvitse kerätä.  Lehdistä ruohikko saa voimaa.  Syksylläkin kannattaa lannoittaa.  En ole sitä juuri aiemmin tehnyt.  Tänä vuonna innostuin siihenkin ja olen heitellyt perennoille ja muille monivuotisille kasveille tähän mennessä melkein 10 kg syyslannoitetta.  En kaikkea sentään rivitalon takapihalle vaan suurimman osan mökin puutarhaan.

Pieni sauna ilta-auringossa on vielä riittänyt meidän tarpeisiimme.  Kantovesi antaa vielä mahdollisuuden käyttää sitä ilman uusia rahallisia panostuksia.  Se on melkein vain käytössä kesäisin, koska talvella käyminen mökillä on vähentynyt.  Siinä se odottaa meitä taas ensi kesänä.  Toki tänä syksynä vielä 2-3 kk saunotaan.

 


https://www.gardena.com/fi/puutarhaelamaa/puutarhalehti/syksyn-pihatoiden-tarkistuslista/ 

Kukkasipuleita en tänä vuonna istuta lainkaan.  Mökillä ne syödään  (myyrät) ja viime vuonna astiaan istutetuista sipuleista kukki vain pari.  Keväällä kuitenkin aikaiset perennat alkavat kasvaa jo huhti-toukokuussa.  

Kaikki puutarhatyökalut sentään koitetaan kerätä viimeistään lokakuun lopussa.  Niitä on ikävä kaivella lumen ja kuran keskeltä.

Syksyn hommiin kuuluvat tietenkin sienestys ja marjastus.  Mustikat ja kantarellit on noukittu talteen, puolukka on vielä harkinnassa.  Pidän puolukkahillosta joidenkin ruokien kanssa ja vispipuuro on kaikkein parasta puolukasta tehtynä.  Ei ole silti mitään järkeä säilöä, kuin sen verran, mitä ehtii talven aikana käyttää.  Seuraavana vuonna on uudet mahdollisuudet.

Mökin piha on niin suuri, että sen haravointiin menee nopeamminkin tehden päiviä.  Kaupunkipihan haravointi käy melkein yhdellä huiskaisulla.  Haravointi on kovaa työtä.  Sitä ei olkapäävammainen tai sydäntautinen kauan tee.  Onneksi vielä pystytään niihin töihin.  Onhan se kauniina syyspäivänä hauskaa ja kunto kohoaa.  Kissakin haluaisi enemmän osallistua pihapuuhiin, eikä vain ikkunasta katsella.




  

Kommentit

  1. Syksyllä riittää tekemistä ja mielelläänhän sitä puuhaileekin, jos säät vain suosivat. Minä istutin ensimmäiset kukkasipulit viikonloppuna. Tulppaanit ja krookukset jätin tänä vuonna hankkimatta kokonaan rusakoiden ja myyrien takia. Löytyyhän niitä sellaisiakin, mitkä eivät eläimille kelpaa. Aikaisin keväällä kukkivat perennatkin paikkaavat hyvin sipulikukkien puutetta. Edellisessä postauksessa oli kiva kuva kimalaisista maksaruoholla. Maksaruohoissa vieraillaan todellakin ihan viimeiseen mesipisaraan asti. Aurinkoisia syyspäiviä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen