Siirry pääsisältöön

Pääsiäinen mökillä

 

Kuva on vuodelta 2023

Mämmi enää puuttuu tästä kuvasta.  Mökkikausi alkaa ensin armottomalla lämmityksellä.  Ensimmäisenä päivänä jos uuni suo, niin kaksi pientä lämmitystä,  seuraavana päivänä vähän isommin ja siivous hiiriperheen käyntien jälkeen.  Sitä seuraavana päivänä voi jo asettua nauttimaan pääsiäisestä.  Nyt on ollut kylmempi talvi kuin aikoihin.  Mökin kestää sulaa ja lämmetä kauemmin.

Pääsiäistä on vietetty kauan.  Se on kristinuskon tärkein juhla.  Suurimmalle osalle pääsiäinen on vain vapaapäiviä ja herkkujen syömistä, niin minullekin.  Piti kuitenkin katsoa historiasta milloin sen viettäminen alkoi.  Olen muistellut pääsiäisviikon päivien nimiä:  malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkaperjantai, lankalauantai, sukkasunnuntai ja matkamaanantai.  Tämä viimeinen ei taida kuulua joukkoon, mutta olen jonkun kuullut niin sanovan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen

Puita kyllä riittää.  Niitä on monta katoksellista pihalla ja monta pinoa varastossa.  Ne eivät kulu niin nopeasti, kun ollaan vaan keväästä syksyyn,



Puita ilmestyy talvella tuulten takia pihamaalle.  Tämä oli näky saunapolulla.  isojakin oksia oli katkennut ja tämä oli vain osa oksista.


Mökillä oli ihan talvimaisemat.  Hiihtämään pääsisi jos vain viitsisi.  En viitsi.  Olisi mukava aloittaa jotain puutarhahommaa.  No, oksissa riittää siivottavaa joksikin aikaa.  Ehkä pensaista voisi napsia oksia tai jotain muuta hommaa.

Lämmittäminen ja siivoaminen saatiin onnistuneesti tehtyä.  On mukava mennä  asustamaan siivottuun mökkiin.  Onhan siellä lämpöä jo +15 astetta.  Vanhaa taloa ei niin vain lämmitetä. +20 asteeseen saa lämmittää jo viikon.

Tästä mökki on lähtenyt asuttavaksi yli sata vuotta sitten.







Tähän kuvaan on tullut jo kuisti.  Seuraavaksi tupa maalattiin vihreäksi jonka jälkeen se onkin jo punainen.

Joten ei ole mikään ihme, ettei siinä lämpö säily, kun isompia remontteja ei ole tehty.  Taitaa olla vielä sammaleita seinien välissä.  Lattia on otettu tuvasta ylös.  Siellä oli sanomalehtiä välissä.  Peltikatto on uusittu.


Pääsin hiukan kevään makuun  kun tein ensimmäiset hommat saunan taakse tulevaan kierrätyskasvimaahan,  Katkaisin siellä olevat marjapensaat.  Ne ovat levinneet sinne lintujen mukana.  Kokeilin niistä saaduilla risuilla risuaidan alkuun laittamista.  



Mitään muuta ei voi tehdä ennen kuin maa sulaa.  Suunnittelin siihen 2,5*3,00 m olevan kasvimaan ja tietysti siinä voi olla kiviä, kaatopaikka tai ylenmäärin puun juuria.  Siinä on minun tuleva puuhamaani.  Suunnittelin siihen joko kolmea pitkää penkkiä tai neljää neliön muotoista aluetta.


Nyt pärjäsin näillä työvälineillä.  Seuraavaksi tarvitaan kuokka, lapio ja voimaa.


Hyvää ja hauskaa pääsiäistä.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.