Siirry pääsisältöön

Sisäkukkasten selviytymistaistelu

 Nyt taisteluun ovat ryhtyneet Kahvipensas ja Kiinanruusu, halvalla viimeisestä myynnistä ostetut taimet.  Kahvipensas on vielä pirteän näköinen, Kiinanruusua en halunnut kuvata.

NukkuMaija on melkein menetetty ja SaintPaulia sinnittelee.


Voi, miksi minä olen niin huono kukkien kasvattaja.  

Olen joitakin saanut selviämään vuosikausia:

Soihtuköynnös

Marraskuun kaktus

Hopeaköynnös

Bonsai, viikuna

Kliivia

Nämä ovat selviytymisen mestareita minun kukkahyllyssäni.

Kirjoitin siitä jopa ihastelukirjoituksen


Minun viherkasvini


Nimi on Kliivia. Ihastelin monet vuodet entisen työpaikkani monia Kliiviakasveja, jotka kukkivat runsaina isossa tilassa joka kevät. Halusin sellaisen itsellenikin.


Asumme pienessä asunnossa, enkä ollut varma viihtyykö Kliivia meillä. Vaikka en olekaan viherpeukalo niin olen erittäin kokeilunhaluinen sisällä ja puutarhassa. Kliivia on kukkinut pari kertaa yhden kukkasen, joten ei mitään runsaasti.


Laitoin sen altakasteluruukkuun ja sijoitin sen ensiksi keittiöön. Hylly oli kuitenkin liian pieni ja siirsin sen olohuoneeseen, jossa toivoin sen viihtyvän. Tänä talvena se kuitenkin alkoi olla liian märkä. Tiesin sen verran kasvista, että se ei pidä kovasta kastelusta talvella. Ei auttanut muu, kuin tyhjentää ruukku ja pistää uudet mullat. Siellä oli joku mennyt tukkoon ja vettä oli liikaa.


Nyt se voi paremmin ja toivon ensi keväänä runsaampaa kukintaa. Ikkunan vieressä se saa kaiken valon mitä voi saadaK

Kommentit

  1. Minulla on kotona todella suuri kliivia se ei nyt ole kukkinut . Varmaan syy siihen on kun toin sen mökiltä kotia . Se pitää viileästä etenkin talvella ja kukkii silloin runsaasti talven jälkeen. Vien sen kesällä sinne takaisin ja siellä se saa sitten myös olla jatkossakin .

    VastaaPoista
  2. Sain mummun kotoa 1990-luvulla kiinanruusun, jota kasvatin monta vuotta. Harmistuin aina putoavista lehdistä talvella ja irtoavista nupuista. En ymmärtänyt, että sitä olisi pitänyt lannoittaa huomattavasti enemmän. Myöhemmin olen ostanut monta kaupasta, jurovat pitkään. Sain siihen eräältä kukkakauppiaalta vastauksen, että niiden kasvussa käytetään kasvusääteitä, jotta tulevat lyhytvartisiksi ja vaikutus voi kestää hyvinkin pitkään. Nyt minulla on uusi kukka, joka sai alkunsa katkenneesta oksasta tutun luona. Se voi hyvin, ja lähti kasvuun nopeasti. Kasvunsäädeselitys sopisi tähänkin menestykseen.

    Kahvin sain viihtymään, kun laitoin samaan ruukkuun traakkipuun, tuli parempi mikroilmasto ilmeisesti.

    VastaaPoista
  3. Kiitos neuvoista Urban Farming, tulivat tarpeeseen. Kiinanruusu vähän virkistyi, kun kastelin sitä vähän enemmän ja nostin ikkunan lähelle valoon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.