Siirry pääsisältöön

Yrttimausteiden käyttö

 Olen pitkään miettinyt miten korvaisin lihaliemikuution käytön.  Nyt sain yhden vihjeen korvaamisesta tästä linkistä.  Sikke Sumari korvaa lihaliemikuution lipstikkasuolalla.

 https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005764077.html

Olen käyttänyt lipstikkaa eli liperiä monta vuotta mausteena kaikenlaisissa keitoissa.  Kasvatan sitä itse, mutta en ole kuivannut sitä paljoakaan.  Nyt taitaa tulla muutos.  Kaapissa oli kuivattuna juuri desilitran verran lipstikkaa.  Sekoitin sen ohjeen mukaan ruokalusikalliseen suolaa.  Nyt minulla on kaapissa valmiina seosta, jota voin lisätä ruokaan.


En saanut sitä tarpeeksi hienoksi, kun ei ollut huhmaretta.  Sekin kuuluu seuraaviin hankittaviin tuotteisiin.  Pidän yrttien mauista ja hankin yleensä isompia purkkeja kaappiin.  On sitten mistä ammentaa makua ruokiin.  Meiramia käytän kaaliruokiin ja hernekeittoon ainakin.  Oreganon käytön kaikki tietää.  Käytän sitä kyllä lämpimään leipäänkin.  Miten herkullista lämmin leipä on, kun sen päällystää ensin sinapilla, siihen oreganoa, kinkkusiivu ja juustoviipale.  Minuutiksi mikroon ja herkkupala on valmis.


Tietysti tilli ja persilja ovat vanhoja hyviä mausteita.  Persiljan olen pakastanut koska se on mukava sieltä musertaa keiton päälle.  Samoin teen ruohosipulille. Silppuan ruohosipulin pieneksi ja laitan pakkaseen. Kasvatan oreganoakin, mutta minun lajikkeeni on jotenkin mauttomampaa, kuin kaupasta ostettu.

Kaikenlaisia yrttejä löytyy kaupasta tuoreena ja kuivattuna.  Niiden käyttöä vain pitäisi lisätä.  Eikä aina vain aromisuolaa ja sitruunapippuria, mitkä kuuluvat meilläkin suosittuihin mausteisiin.  Suolan käyttö ehkä vähenisi jos yrttimausteita käyttäisi enemmän.  Olen esimerkiksi huomannut, ettei mahani kestä vahvaa lihaliemikeittoa.  Hyvää sekin on ja syön jos sitä on tarjolla.  








Kommentit

  1. Kiva postaus 🤗
    Minä käytän paljon lipstikkaa mutta vain keitoissa ja niihin se on kyllä ehdottomasti melkein paras yrtti. Minä pakastan sen ja lisään lopuksi muserrettuna joukkoon. Mihin kaikkeen sinä sitä käytät 🤔❓
    Kuivattuna en ole koskaan kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kuivannut kaiken lipstikan. Keittoihin minäkin sitä käytän ja kaikenlaisiin kasvisruokiin. Viimeksi tein kurpitsasta sosekeittoa ja käytin siihen sitä lipstikkasuolaa ja se maistui mainiolta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takapihalla tapahtuu

Puutarhan hoito on välilä kovaa työtä.  Pensaan poisto lähes juurineen vaatii voimaa, aikaa ja työkaluja.  Kyllästyin kahteen vielä jäljellä oleviin pensashanhikkeihin.  Ne ovat keväällä kauan aikaa risumaisia ja kukkivat vasta syksyllä.  Ne leikattiin kerran jo alas, mutta annettiin kasvaa uudestaan.  Nyt oli niiden aika lähteä. Lapio, oksasakset ja kirves aseenani ryhdyin työhön.  Hiki virtasi ja aikaa kului, pala palalta sain katkottua juuria niin paljon, että sain pensaat poistettua.  Ei mikään ihme, että ne menestyvät vuosikausia niin paksulla juurella. Istuttaessa pitääkin aina miettiä haluaako kasvien antaa olla paikassaan niin kauan kunnes itsestään häviävät vai haluaako joskus istuttaa ne muualle.  Kukat ovat eri asia, niitä voi siirrellä jos haluaa. Tänään oli hyvä aurinkoinen päivä rakentaa kissalle ulkoiluhäkki takapihan ovelle.  Siihen minun taitoni eivät riitä.  Onneksi oli siihenkin tekijä. ...

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikai...

Orkidea veteen kasvamaan

  Olen kuullut, että orkideat ovat vaikeita kasvatettavia, enkä ole uskaltautunut edes kokeilemaan.  Nyt rohkaistuin, kun näin muidenkin kokeilleen kasvatusta pelkällä vedellä.  Jos ei muuta niin toivottavasti siitä tulee ainakin pitkäaikainen leikkokukka. Instagramissa ihastuttava Kiti Kokkonen antoi ohjeita kuvien kera ja eräästä blogisivusta sain myös ohjeita.   https://paratiisikoti.blogspot.com/2022/04/varpaat-vedessa-perhosorkidean.html Olisi kenties pitänyt alkaa kokeilu pienemmästä kukasta, mutta tämä sattui olemaan ainoa laji kaupassa tällä kertaa.  Hetihän sitä piti päästä kokeileman. Ohjeiden mukaan kaikki multa piti poistaa juurista. Ensin poistin multaa käsin varovasti ja huonoimmat juuret katkaisin.   Koitin poistaa kaikki mullat.  Se oli hankalin osuus. Huuhtelin vielä suihkulla kaikki mikä irtosi.   Juuret ovat ilmajuuria.  Ne voivat olla näkyvissä vaikka orkidea olisi mullassakin.  Nyt ne vain laitetaan ilman m...