Siirry pääsisältöön

Yrttimausteiden käyttö

 Olen pitkään miettinyt miten korvaisin lihaliemikuution käytön.  Nyt sain yhden vihjeen korvaamisesta tästä linkistä.  Sikke Sumari korvaa lihaliemikuution lipstikkasuolalla.

 https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005764077.html

Olen käyttänyt lipstikkaa eli liperiä monta vuotta mausteena kaikenlaisissa keitoissa.  Kasvatan sitä itse, mutta en ole kuivannut sitä paljoakaan.  Nyt taitaa tulla muutos.  Kaapissa oli kuivattuna juuri desilitran verran lipstikkaa.  Sekoitin sen ohjeen mukaan ruokalusikalliseen suolaa.  Nyt minulla on kaapissa valmiina seosta, jota voin lisätä ruokaan.


En saanut sitä tarpeeksi hienoksi, kun ei ollut huhmaretta.  Sekin kuuluu seuraaviin hankittaviin tuotteisiin.  Pidän yrttien mauista ja hankin yleensä isompia purkkeja kaappiin.  On sitten mistä ammentaa makua ruokiin.  Meiramia käytän kaaliruokiin ja hernekeittoon ainakin.  Oreganon käytön kaikki tietää.  Käytän sitä kyllä lämpimään leipäänkin.  Miten herkullista lämmin leipä on, kun sen päällystää ensin sinapilla, siihen oreganoa, kinkkusiivu ja juustoviipale.  Minuutiksi mikroon ja herkkupala on valmis.


Tietysti tilli ja persilja ovat vanhoja hyviä mausteita.  Persiljan olen pakastanut koska se on mukava sieltä musertaa keiton päälle.  Samoin teen ruohosipulille. Silppuan ruohosipulin pieneksi ja laitan pakkaseen. Kasvatan oreganoakin, mutta minun lajikkeeni on jotenkin mauttomampaa, kuin kaupasta ostettu.

Kaikenlaisia yrttejä löytyy kaupasta tuoreena ja kuivattuna.  Niiden käyttöä vain pitäisi lisätä.  Eikä aina vain aromisuolaa ja sitruunapippuria, mitkä kuuluvat meilläkin suosittuihin mausteisiin.  Suolan käyttö ehkä vähenisi jos yrttimausteita käyttäisi enemmän.  Olen esimerkiksi huomannut, ettei mahani kestä vahvaa lihaliemikeittoa.  Hyvää sekin on ja syön jos sitä on tarjolla.  








Kommentit

  1. Kiva postaus 🤗
    Minä käytän paljon lipstikkaa mutta vain keitoissa ja niihin se on kyllä ehdottomasti melkein paras yrtti. Minä pakastan sen ja lisään lopuksi muserrettuna joukkoon. Mihin kaikkeen sinä sitä käytät 🤔❓
    Kuivattuna en ole koskaan kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kuivannut kaiken lipstikan. Keittoihin minäkin sitä käytän ja kaikenlaisiin kasvisruokiin. Viimeksi tein kurpitsasta sosekeittoa ja käytin siihen sitä lipstikkasuolaa ja se maistui mainiolta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen