Yrttimausteiden käyttö

 Olen pitkään miettinyt miten korvaisin lihaliemikuution käytön.  Nyt sain yhden vihjeen korvaamisesta tästä linkistä.  Sikke Sumari korvaa lihaliemikuution lipstikkasuolalla.

 https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005764077.html

Olen käyttänyt lipstikkaa eli liperiä monta vuotta mausteena kaikenlaisissa keitoissa.  Kasvatan sitä itse, mutta en ole kuivannut sitä paljoakaan.  Nyt taitaa tulla muutos.  Kaapissa oli kuivattuna juuri desilitran verran lipstikkaa.  Sekoitin sen ohjeen mukaan ruokalusikalliseen suolaa.  Nyt minulla on kaapissa valmiina seosta, jota voin lisätä ruokaan.


En saanut sitä tarpeeksi hienoksi, kun ei ollut huhmaretta.  Sekin kuuluu seuraaviin hankittaviin tuotteisiin.  Pidän yrttien mauista ja hankin yleensä isompia purkkeja kaappiin.  On sitten mistä ammentaa makua ruokiin.  Meiramia käytän kaaliruokiin ja hernekeittoon ainakin.  Oreganon käytön kaikki tietää.  Käytän sitä kyllä lämpimään leipäänkin.  Miten herkullista lämmin leipä on, kun sen päällystää ensin sinapilla, siihen oreganoa, kinkkusiivu ja juustoviipale.  Minuutiksi mikroon ja herkkupala on valmis.


Tietysti tilli ja persilja ovat vanhoja hyviä mausteita.  Persiljan olen pakastanut koska se on mukava sieltä musertaa keiton päälle.  Samoin teen ruohosipulille. Silppuan ruohosipulin pieneksi ja laitan pakkaseen. Kasvatan oreganoakin, mutta minun lajikkeeni on jotenkin mauttomampaa, kuin kaupasta ostettu.

Kaikenlaisia yrttejä löytyy kaupasta tuoreena ja kuivattuna.  Niiden käyttöä vain pitäisi lisätä.  Eikä aina vain aromisuolaa ja sitruunapippuria, mitkä kuuluvat meilläkin suosittuihin mausteisiin.  Suolan käyttö ehkä vähenisi jos yrttimausteita käyttäisi enemmän.  Olen esimerkiksi huomannut, ettei mahani kestä vahvaa lihaliemikeittoa.  Hyvää sekin on ja syön jos sitä on tarjolla.  
Kommentit

 1. Kiva postaus 🤗
  Minä käytän paljon lipstikkaa mutta vain keitoissa ja niihin se on kyllä ehdottomasti melkein paras yrtti. Minä pakastan sen ja lisään lopuksi muserrettuna joukkoon. Mihin kaikkeen sinä sitä käytät 🤔❓
  Kuivattuna en ole koskaan kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kuivannut kaiken lipstikan. Keittoihin minäkin sitä käytän ja kaikenlaisiin kasvisruokiin. Viimeksi tein kurpitsasta sosekeittoa ja käytin siihen sitä lipstikkasuolaa ja se maistui mainiolta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ajatuksia ja runoja keväästä ja puutarhasta.

Jättitatar

Reseptien avulla kaapin tyhjennystä