Talvi on vain pieni väliaika

 Kalliit kesäkukat ovat kuihtuneet ja kuolleet.  Yhden vinkin sain terassihortensian talvehtimisesta seuraavaa kesää varten.  Minulla ei ole kellaria eikä kylmää kuistia johon voisin kukkia säilöä, joten kokeilin kaivamalla hortensian kukkapenkkiin ja peittelin sen pudonneilla lehdillä.  Ensi kesänä sitten näen , onnistuiko.  Monet sanoivat onnistuneensa.  Ammattilaisetkin kehottavat talvettamaan ulkona

https://www.plantagen.fi/hortensia.html

Hortensia on komea kasvi, joka kukkii koko kesän.  Aika arvokaskin se on.  Maksoin 15 €.  Joten olisi hauskaa jos sen saisi säilymään talven yli.

Muutakin valmistelua olen jo tehnyt ensi kevättä varten.  Kaikki ovat epävarmoja tekemisiä, kun ei tiedä minkälainen kevät on tulossa.  Vanha sanontakin on sitä varten: "jos vielä eletään ja ollaan".  

Nappasin autiotontilta pari hevoskastanjan siementä ja tuikkasin ne multaan.  Ne eivät taitaneet olla ihan kypsiäkään vielä.  Kokeilla voi aina kaikenlaista.  

Ostin viimeisestä alennusmyynnistä yhden vadelmantaimenkin.  Se on vielä hengissä parin viikon takaisen istutuksen  jälkeen.  Näin kauniita vadelmia toivon ensi kesänä saavani.  Ehkä ostan sille kaverin keväällä.

Karhunvadelma on vieressä häkissä.  Siitä en saanut tänäkään kesänä kuin muutaman vadelman.  Se kasvaa aivan komeasti, mutta hedelmät kestävät kauan kypsyä, eikä niitä tule paljon.  Ensimmäisenä talvena rusakot tai jotkut muut eläimet söivät kaikki varret.  Se on pakko olla verkossa, säilyvät ainakin ne.Talvi on puutarhaharrastajalle vain väliaika.  Seuraavaa kesää alan jo suunnitella viimeisiä kukkasia haravoidessa kompostiin.


Niin, ensi kesänä saan   yhden ylimääräisen vuoden muhineen kompostin käyttöön.  Saan siitä voimaa marjapensaille.  Kasvimaahan en sitä vieläkään uskalla laittaa.  Siinä kun on huussijätöksetkin.

Aurinko alkaa laskea aina vain aikaisemmin.  Muutama kuukausi ja menee toisin päin.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ajatuksia ja runoja keväästä ja puutarhasta.

Jättitatar

Reseptien avulla kaapin tyhjennystä