Uusi vuosi 2020 on kolmen yön päässä ja pitäisi tietysti tehdä joitain lupauksia. En halua aloittaa mitään muuta ruokaan ja syömiseen liittyvää juttua, kuin tavoitella ruuan laitossa suomalaisia tuotteita. Terveellisen ruuan syöminen on aina tavoitteeni, nyt jouluna se taas vähän repsahti. Tulin äsken miettineeksi mikä on minun pöydässäni aina suomalaista ja mikä muualta tullutta. Vihannekset ja juurekset ovat suurelta osin suomalaista: perunat, porkkanat, sipulit, lehtisalaatit tomaatti ja kurkku sekä kaali. Hedelmissä on ulkolaisia luonnollisista syistä. Kotimaisia omenoita syön niin kauan, kun niitä on tarjolla.
Liha on myös suurelta osin suomalaista. Nykyisin on mainiosti, kun paketeissa pitää olla alkuperämaa. Ravintoloissa ei aina tiedä mistä he tilaavat lihansa, joten on aivan mahdollista, että olen syönyt ulkomaistakin lihaa.
Ostamani maitotuotteet ovat muuten suomalaisia, paitsi jugurtteja on tullut muualtakin.
Jos mennään teollisiin tuotteisiin, niin saa olla tarkkana. Tiedot on todella pienellä kirjoitettuna, että saisi olla suurennuslasi mukana, jotta voisi olla varma asiasta. En väitä etteiko muuallakin osata tehdä hyvää ruokaa, jotenkin oman maan tuotteet tuntuvat turvallisemmilta, varsinkin lihan ja kananmunien kohdalla.
Ostajat ovat avainasemassa, kun valitsemme suomalaisia tuotteita. Viljelijät, maataloustuottajat ja muut suomalaisen ruuan tekijät haluavat tehdä meille hyviä tuotteita jos haluamme niitä ostaa.
Osuuslukuni ovat n. suomalaiset 75% ulkomaiset 25%. Ei ollenkaan huonoja lukuja, parempaa voi aina tavoitella.
Tämä on asia, josta ei voi liikaa puhua. Jos ei osta Suomessa kasvatettua ruokaa, ei sitä kohta enää viljelläkään ja sittenpä ollaan ulkomaisten varassa. Monessa maassa ei valvota yhtä tarkasti torjunta-aineiden ja muiden käyttöä kuin Suomessa, ja esim. antibiootteja saatetaan syöttää karjalle rutiininomaisesti ennaltaehkäisevänä keinona. Suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista syödä eikä sitä tarvitse rahdata tuhansien kilometrien päästä.
VastaaPoistaMeillä kaupasta lähtee mukaan vain suomalaisia maito- ja lihatuotteita sekä kananmunia. Kasvispuolelta meillä on sama käytäntö kuin sinulla, eli mahdollisimman pitkälti kotimaista, mutta varsinkin hedelmissä myös ulkomaista. Leivät meillä on Suomessa tehty, mutta kaikissa ei ole merkintää, mistä vilja tulee, joten mukana voi olla ulkomaistakin. Leipää tulee kyllä leivottua itsekin.
Mukavia vuoden viimeisiä päiviä!