Siirry pääsisältöön

Säilöntää ja sadonkorjuuta

Kaikkea saa kaupasta, eikä mitään tarvitsisi säilöä, MUTTA kun se on ollut tapana minulla ainakin lapsuudesta saadun esimerkin takia.  Rahallista arvoakaan sillä ei kovin paljon saavuta.  Positiivista säilömisessä on: kotona on aina jotain mistä voi ottaa ruokapöytään, ne ovat oman maun mukaisia ja puuhaaminen keittiössä on hauskaa.

Mansikoiden pakastamisesta ja hilloamisesta se yleensä alkaa.  Hillo on keitetty ja mustikoita on noukittu pakastimeen.


Kanttarellejä on kerätty, laitettu pakastimeen ja yksi piirakka paistettu.


Seuraavaksi olisi yleensä ollut mehustaminen, mutta se jätän tänä vuonna väliin.  Seuraava metsäkierros antaa toivottavasti lisää sieniä, mustikoita ja metsävadelmia.

Pakastimeen laitettavaksi on ehdottomasti keitettävä iso kattilallinen hernekeittoa ja pellillinen kaalikääryleitä.  Ne ovat sen verran isotöisiä ja pitkän laittoajan vaativia, niitä on sitten helppo ottaa syötäväksi valmiina pakastimesta.

Omenat vielä unohtuivat.  Niitä on vaikea säilöä muuten kuin mehuna ja valmiina piirakoina.  Kuivattuna ne ehkä säilyisivät hyvin.  Se on vielä kokeilematta.

Viimeiseksi tulevat vihannekset.  Purjoa ja juuriselleriä pakastimeen, niin on keittojuureksia
 omasta takaa.

Kellaria minulla ei ole, kellarin virkaa toimittaa toinen jääkaappi.  Hyvin sekin on toiminut.  Perunoita ei voi säilöä kymmentä kiloa enempää.  Toisaalta on hyvä, ettei sitä kellaria ole, kun minulla taitaa olla sitä hamsterin vikaa.

Kommentit

  1. Säilömisessä on kyllä ihan oma tunnelmansa. Ja voi miten hyvää kaikki omatekemä osaakaan olla (paitsi tietysti silloin kun ei mennyt ihan kuin Strömsössä) ;) Tervetuloa vierailemaan myös Maatiaiskanasen Elämää-blogiin :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä tämä elokuu on mukavaa aikaa marjoineen ja sienineen. Me käymme sienimetsässä muutaman kerran viikossa ja kivoja saaliita olemme jo saaneet. - Blogissani on kahden ihanan puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takapihalla tapahtuu

Puutarhan hoito on välilä kovaa työtä.  Pensaan poisto lähes juurineen vaatii voimaa, aikaa ja työkaluja.  Kyllästyin kahteen vielä jäljellä oleviin pensashanhikkeihin.  Ne ovat keväällä kauan aikaa risumaisia ja kukkivat vasta syksyllä.  Ne leikattiin kerran jo alas, mutta annettiin kasvaa uudestaan.  Nyt oli niiden aika lähteä. Lapio, oksasakset ja kirves aseenani ryhdyin työhön.  Hiki virtasi ja aikaa kului, pala palalta sain katkottua juuria niin paljon, että sain pensaat poistettua.  Ei mikään ihme, että ne menestyvät vuosikausia niin paksulla juurella. Istuttaessa pitääkin aina miettiä haluaako kasvien antaa olla paikassaan niin kauan kunnes itsestään häviävät vai haluaako joskus istuttaa ne muualle.  Kukat ovat eri asia, niitä voi siirrellä jos haluaa. Tänään oli hyvä aurinkoinen päivä rakentaa kissalle ulkoiluhäkki takapihan ovelle.  Siihen minun taitoni eivät riitä.  Onneksi oli siihenkin tekijä. ...

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikai...

Orkidea veteen kasvamaan

  Olen kuullut, että orkideat ovat vaikeita kasvatettavia, enkä ole uskaltautunut edes kokeilemaan.  Nyt rohkaistuin, kun näin muidenkin kokeilleen kasvatusta pelkällä vedellä.  Jos ei muuta niin toivottavasti siitä tulee ainakin pitkäaikainen leikkokukka. Instagramissa ihastuttava Kiti Kokkonen antoi ohjeita kuvien kera ja eräästä blogisivusta sain myös ohjeita.   https://paratiisikoti.blogspot.com/2022/04/varpaat-vedessa-perhosorkidean.html Olisi kenties pitänyt alkaa kokeilu pienemmästä kukasta, mutta tämä sattui olemaan ainoa laji kaupassa tällä kertaa.  Hetihän sitä piti päästä kokeileman. Ohjeiden mukaan kaikki multa piti poistaa juurista. Ensin poistin multaa käsin varovasti ja huonoimmat juuret katkaisin.   Koitin poistaa kaikki mullat.  Se oli hankalin osuus. Huuhtelin vielä suihkulla kaikki mikä irtosi.   Juuret ovat ilmajuuria.  Ne voivat olla näkyvissä vaikka orkidea olisi mullassakin.  Nyt ne vain laitetaan ilman m...