Olen tällä hetkellä kiinnostunut leivonnasta. Se on hauskaa ja ehkä siinä säästää muutaman euron jos ei mikään mene pieleen ja kaikki tulee syötyä. Taikinasta haluan tehdä ison, jotta ei heti tarvitse samanlaista uudestaan. Satakuntalaista kakkoa kokeilin ensimmäistä kertaa ja yllätyin itsekin, kuinka hyvin se onnistui. Koitin muistutella itselleni, että tärkein asia on nostatus ja taikinan hyvä vaivaaminen. Reseptin löysin netistä.
Tänään tein litran pullataikinan ja tein monenlaisia pullia. Mahtavatko mahtua pakastimeen, siellä kun on pakastettuna mansikoita ja mustikoita sekä niitä kakkoja vielä pari jäljellä. Sekä paljon muuta.
Olen leiponut paljon kakkuja ja piirakoita. Taikinan vaivaaminen käsin on välillä mielenkiintoisempaa. Se on, kuin käsien laittaminen multaan. Voi sommitella leipomuksista oman taidon mukaan kaikenlaisia.
En piirakoiden ja kakkujen tekemistä ole lopettanut. Juuri muutama päivä sitten tein poimituista kantarelleista herkullista piirakkaa, samalla isännälle kinkkupiirakkaa, hän kun ei sieniä suuhunsa laita.
Uuni vie sähköä aika tavalla, mutta ajattelen niin, ettei tarvitse ainakaan pullan tai leivän takia lähteä kauppaan. Minulla kun on paha tapa sortua heräteostoihin, se onkin sitten aivan toinen juttu.
Vahveroita olen kerännyt pari korillista ja pakastanut suurimman osan omassa liemessä ensin keitettyinä. Kokeilin myös tehdä sienipestoa. Siitä tulikin ihan maukasta. Sienistä ensin paistettin vedet pois, sipulin kanssa. Tuore basilika, pinjansiemenet, öljy ja suola sekä ne sienet murskattiin sauvasekoittimella.
Laitoin syömättä jääneen kastikkeen pakastimeen. En tiedä vielä muuttuuko maku.
Näin syyskesällä alkaa mieli suuntautua kotiin ja siellä kaikenlaiseen tekemiseen. Leipominen on yksi josta on jotain hyötyäkin. Yksi leipomista helpottava asia on vielä hankkimatta. Leivinlauta on harkinnassa. Joko ostan sen tai se tehdään minulle. Meillä sitä ei ole keittiöön kuuluvana kalusteena.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.