Siirry pääsisältöön

Puut ja pensaat

 Olen aina pitänyt puista ja istutan niitä melkein joka vuosi lisää.  Koitan aina löytää jonkun uuden lajin, jota ei ole ennestään.  Kaikki eivät kasva Suomessa vaikka tekisi mitä.  Pitäisi löytää sellaisia, joita on kehitetty näitä mantuja varten.  Mökillä puiden kasvatus on helpompaa, kun on tilaa.  Siellä on paljon tietenkin tavallisia puita, metsän vieressä, kun ollaan.  Mänty, kuusi,leppä. lehtikuusi, pihlaja, raita ja monta muuta.

 Jotkut puut ovat sitkeitä ja kestävät leikkausta enemmänkin.  Kataja on kasvanut rivitalon etupihalla parikymmentä vuotta ja on levinnyt ja kasvanut.  Sitä oli pakko vähän karsia.  Aloitettiin sen karsiminen alhaalta nyt ensin.  Ensi keväänä sitten näemme mitä karsiminen on sille tehnyt.
Mongolian vaahtera, pieni puu, joka on syksyllä kauniiin punainen.Eurooppalainen pähkinäpensas, lehdet muistuttavat lepän lehtiä.  Se ei  ole kasvattanut yhtään pähkinää.  Ostin toisenkin pensaan jos sillä olisi vaikutusta asiaan.  Onnettomasti se kuivui vähän tänä kesänä.  Ne on pakko suojata talveksi.  Rusakon herkkua ovat.

                                                                               

Korean pihta, kävyt kasvavat hassusti ylöspäin.  Tämänkin puun latva katkesi jossain vaiheessa ja viivästytti sen kasvua.  Puissa on se hyvä puoli, että oksasta tulee uusi latva.  Ei se haittaa näissä puutarhapuissa niin paljon kuin metsän kasvatuksessa.Serbian kuusi on aika lailla samanlainen kuin suomalainenkin kuusi.  Hyvin kasvaa ja komistuu.  Tässäkin kävi samalla tavalla kuin korean pihdalle, latva katkesi ja nyt on oksan kasvu latvaksi vielä vaiheessa.  Havupuista näkee, että kasvuvoimaa on, kun eivät luovuta vaikka latva katkeaa.Hemlokki on jäänyt todella pieneksi.  Tämä taitaa olla kääpiömallia.  Kanadanhemlokki kasvaa paljon isommaksi.


Tammi on saanut kasvaa ja levitä.  Se elää meidän jälkeemmekin jos ei sitä kaadeta.  Viereiset männyt ovat jo sen tiellä ja pian on tehtävä päätös niiden kaatamiseksi.


Tässä on taas yksi ongelmapuu, joka ei kuole, mutta aina se kärsii jotenkin.  Hevoskastanja.  En tiedä onko paikka väärä vai mikä.  Ensimmäisenä talvena runko jäätyi ja halkesi.  Sitä vähän karsittiin, runko ei korjaantunut.  Nyt runko katkaistiin kokonaan ja vähän näyttää paremmalta.  Sitä nyt vain seuraillaan.


Onnistumisiakin sattuu, pylväshaapa kasvaa hienosti.  Vaahteran taimiakin ilmestyy vielä sieltä täältä, kun isompi kaadettiin.  

Puksipuunkin olen istuttanut, enkä ole vienyt talveksi suojaan.  Ei se kyllä oikein kasvakaan.  Omenapuut menetin viime talvena, kun rusakolla oli nälkä.  Vielä on jäljellä luumupuu, koristeomenapuu, kirsikkapensas ja paljon koreistepensaita.  istuttaa voi aian lisää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinlauta käyttöön

  Keittiössäni ei ole valmiiksi leivinlautaa niin kuin monella muulla.  Olen aina sitä vähän kaivannut, kun tilaakin on aika vähän, pöytä pitää tyhjentää muusta kamasta.  Nyt sen sain.  Katselin ensin tarjontaa netissä.  Eivät ne kovin kalliita olleet, 40-50 € halvimmat.  Meillä  se tehtiin sitten kotona koivuvanerista.  Levy maksoi Puuilossa 24 €.  Toki se oli liian iso.  Puolet sahattiin pois jotain myöhempää käyttöä varten.  Leivinlaudan hyvä koko on 60cm*80 cm  Reunoiksi ostettiin Prisma raudasta lista. Erikeperiä ja pieniä nauloja.  Tekoon meni mieheltä runsas tunti.   Tänään otin sen ensimmäistä kertaa kayttöön.  Hyvältä ajatukselta sen tekeminen tuntuisi olevan.  Jauhot vain laudalle ja leipomaan.  Tein nyt rahkavoitaikinan ja pyöräytin siitä hyrriä. Säilytyksen paikkaa mietin kotvan aikaa.  Ei se kovin paljon tilaa vie vaatekaapissa seinän vieressä.   Kinkku ja jauhelihatäytteisiä hyrrät ovat, rasvaisia ja ravitsevia.  Kovin montaa ei peräkkäin kannata syödä jos pelkää lihomist

Pyhäniemen lomakylä ja Ruovesi

  Vaikka kuinka kaunista olisi niin pihan kiertäminen välillä tuntuu tympäisevän ja on pakko lähteä katselemaan muualle.  Tällä kertaa  teimme päiväretken Pyhäniemen ja Ruoveden seuduille.  Viileässä autossa oli mukavampaa, kuin helteessä oleminen.  Pyhäniemi on Kihniössä oleva mökkialue.  Kiertelimme rannalla ja voi olla, että joskus suuntaamme lomailemaan sinne.  Hiekkaranta mäntymetsikössä näyttä upealta. Hirsimökit eivät kaikki ole ihan rannassa, eivät kuitenkaan kovin kaukana.  Lenkkeilykin onnistuisi mukavan näköisillä poluilla.  Palveluita ja muita ajanviettotapoja näkyi olevan kaikenikäisille. Vaikka kaikki löytyy netistä niin on erilaista nähdä kaikki paikan päällä.  Miten kaikki toimii ja onko likaista.  Täällä tuntui näin yhtäkkiseltään mukavan oloiselta. Viivähdimme kahvikupposen verran ja ihailimme rantamaisemaa.  Mielenkiinnosta katsoin kotona netistä hintoja.  100€ pienmmät mökit ja 140€ isommat yöltä.  Lemmikkieläimen saa ottaa mukaan ja siitä menee 35€.  Jatkoimme matk

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.