Siirry pääsisältöön

Istutukset kuntoon

 Mökin kasvimaalle päästiin istuttamaan perunaa ja paljon muuta.  Nälkä kasvaa syödessä ja istuttaessa. Melkein kaikki on istutettu, uhkarohkeaa, ehkä.  Pavut vielä ovat likoamassa.  Nekin istutan suoraan maalle.  Istutan ne laatikkoon, jossa on lämpimämpää, kuin ihan suojattomammassa maassa..  Kokeilen ensimmäistä kertaa ruusupapua.  Sekin on matalakasvuinen, kuten tuo taitepapukin.  Pavut ovat todella hyviä kaikenlaisissa ruokasekoituksissa.  Pannuun ja pataan.


Perunana meillä laitettiin Annabellaa. Se on mielestäni parhaimpia perunoita.  Vähän vaan tietysti laitettiin.  Me istutamme puuklapitekniikalla.  Ensin penkki, johon painetaan pulikalla syvennys, siihen vähän lannoitetta ja peruna perään, hyvin onnistuu.Kolmesta penkistä tulee ihan hyvä määrä kesäperunaa kahdelle henkilölle.  Ei oikein kannata edes ajatella koko talven perunoita kasvattaa.  Enkä porkkanaa kasvata ollenkaan.  Purjoa laitoin tusinan verran.  Ostin taimet torilta.
Nyt alkaa olla jo hyvä mieli,kun on päässyt näin pitkälle, vaikka välillä tuskastuin kylmyyteen.  Se on sitten eri asia miten onnistuu.  
Perennat ovat vähän myöhässä.  Kyllä niistäkin osa on maan pinnalla.  Luonnon kukat tulevat ensin.  On hyvä kasvattaa paljon perennoita kesäkukkien liksäksi.   Aina on jotain kukkivaa penkeissä.  Valkovuokot olen kylläkin itse istuttanut,  täällä päin niitä ei kasva luonnossa.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Raparperin jako

  Raparperini voi tänä vuonna huonommin, kuin muina vuosina.  En varmasti tiedä mikä on syynä.  Kevät ja alkukesä olivat kyllä kuivia ja liian lämmintähän takapihallani on.  Kaivoin raparperin ylös ja isonsin kuoppaa.  Lisää vahvaa multaa sain kasvihuoneesta, mistä poistin pensastomaatin.  Se oli tehnyt tomaatteja minkä oli jaksanut.  Siitä sain lannoitettua multaa.   Raparperissä oli kyllä paksut juuret, joten sekään ei voinut olla syynä huonoon satoon.  Raparperi lähtee kasvuun pienestäkin juuren palasta.  Laitoin vielä  ojan puolelle kiviä, ettei kaikki vesi ei valu pois. Paikka on kovin aurinkoinen, raparperi pitää puolivarjosta, muuta mahdollisuutta ei ollut. Tässä on alkutilanne.  Olen siitä paksumpia käyttänyt, ei se ihan näin tyhjä ollut koko kesää.  Ehkä puolet paksumpia olivat käytetyt raparperit. Lapio ja haravat käyttöön niin hyvä tulee.  Ensi kesänä sitten nähdään mitä tuli tehtyä.   Takapihan kunnostushomma jää välillä vähiin, kun mökkipiha vaatii enemmän kesällä.  Kaikke