Siirry pääsisältöön

Kevät kutkuttaa

 Kevät alkaa kutkuttaa takaraivossa.  Suunnittelua, arviointia ja vähän ostettunakin.  Sitähän tämä harrastelijan touhu on talvella.  Kohta on tammikuu plakkarissa, eli taskussa.  He ketkä istuttavat chilejä, ovat jo aloittaneet istutukset.  Minä en niitä istuta ja pidättäydyn huonojen kokemusten siivittämänä muidenkin istuttamisesta niin kauan, kuin pystyn.  Viime vuonna onnistuin ainoastaan pelargonioiden kasvattamisesta siemenistä sekä samettikukkien, siitä minulle plusmerkki. 

Aloitin nyt halvimpien kukkasten siementen ostamisella, jotka voi istuttaa vaikka suoraan maahan.  


Mukaan tarttui esite pihakivistä.  Ei ole tarkoitus kivettää pihaa, vaikka kivet kauniita ovatkin.  Olen ostamassa ainoastaan muutamaa laattaa alustaksi pieneen kasvihuoneeseeni.  Luin jostain vihjeen, että ne keräisivät lämpöä kylmään kasvihuoneeseen aikaisemmin keväällä.  Voi olla, että suunnitelmat karahtavat kiveen niin sanotusti.  Saapa nähdä.

Käytetyt kiuaskivetkin kannattaa laahata hyötykäyttöön pihalle.  Niistä saa rakenneltua tukea kukkapenkkiin tai koristeeksi muuten vaan.
Aloitan aina keväällä puutarhahommat kaupungin takapihasta.  Sehän on tuossa silmien alla jatkuvasti.  Kun sitä talven tuijottaa niin huomaa kaikenlaista, mitä sinne voisi laittaa tai miten sitä voisi muuttaa.  Keväämmällä ajatukset siirtyvät mökille.  Siellä on isompi työ edessä.

Joulun alla oli paljon lunta, niin kuin kuvasta näkyy, mutta nyt on välillä vain ripaus.


Helmikuun jälkeen on jo maaliskuu, niin ne kuukaudet etenevät.  Odottavan aika vain on pitkää.   Olen laiska tekemään alustavia puuhia, ruukkujen tarkastamista ja puhdistamista, varaston inventointia.  Puutarhakauden alkaessa se silti on edessä.

Nyt on vielä aikaa katsella siementen valikoimaa kaupoissa ja netissä.  Ne ovat muuten aika kalliita.  Nämä ostamani olivat 1 ja 2 ryhmää, 0,39€ ja 0,99€.  Kolmosesta ylöspäin hinnat kasvavat jo moneen euroon.  Näinä aikoina on pakko harkita mitä ostaa.  

Sisäkukkasten käsittely on vielä kesken, mullan vaihtoa ja muuta hupaa.  Kissakin istuu ikkunan vieressä ja odottaa kevättä.  Kyllä se sieltä tulee, vääjäämättä.Kommentit

  1. Nyt kun ollaan jo helmikuussa voin sanoa että olipa pitkä tammikuu .
    Minullakin jäi kaikki ruukut pesemättä syksyllä kun laiskotti jo niin vietävästi ja oli jo kylmääkin . Nyt keväällä minusta ne hommat on paljon mukavampi tehdä . Siemeniä minunkin pitää jotain ostaa mutta vain hyötykasveja .

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinlauta käyttöön

  Keittiössäni ei ole valmiiksi leivinlautaa niin kuin monella muulla.  Olen aina sitä vähän kaivannut, kun tilaakin on aika vähän, pöytä pitää tyhjentää muusta kamasta.  Nyt sen sain.  Katselin ensin tarjontaa netissä.  Eivät ne kovin kalliita olleet, 40-50 € halvimmat.  Meillä  se tehtiin sitten kotona koivuvanerista.  Levy maksoi Puuilossa 24 €.  Toki se oli liian iso.  Puolet sahattiin pois jotain myöhempää käyttöä varten.  Leivinlaudan hyvä koko on 60cm*80 cm  Reunoiksi ostettiin Prisma raudasta lista. Erikeperiä ja pieniä nauloja.  Tekoon meni mieheltä runsas tunti.   Tänään otin sen ensimmäistä kertaa kayttöön.  Hyvältä ajatukselta sen tekeminen tuntuisi olevan.  Jauhot vain laudalle ja leipomaan.  Tein nyt rahkavoitaikinan ja pyöräytin siitä hyrriä. Säilytyksen paikkaa mietin kotvan aikaa.  Ei se kovin paljon tilaa vie vaatekaapissa seinän vieressä.   Kinkku ja jauhelihatäytteisiä hyrrät ovat, rasvaisia ja ravitsevia.  Kovin montaa ei peräkkäin kannata syödä jos pelkää lihomist

Pyhäniemen lomakylä ja Ruovesi

  Vaikka kuinka kaunista olisi niin pihan kiertäminen välillä tuntuu tympäisevän ja on pakko lähteä katselemaan muualle.  Tällä kertaa  teimme päiväretken Pyhäniemen ja Ruoveden seuduille.  Viileässä autossa oli mukavampaa, kuin helteessä oleminen.  Pyhäniemi on Kihniössä oleva mökkialue.  Kiertelimme rannalla ja voi olla, että joskus suuntaamme lomailemaan sinne.  Hiekkaranta mäntymetsikössä näyttä upealta. Hirsimökit eivät kaikki ole ihan rannassa, eivät kuitenkaan kovin kaukana.  Lenkkeilykin onnistuisi mukavan näköisillä poluilla.  Palveluita ja muita ajanviettotapoja näkyi olevan kaikenikäisille. Vaikka kaikki löytyy netistä niin on erilaista nähdä kaikki paikan päällä.  Miten kaikki toimii ja onko likaista.  Täällä tuntui näin yhtäkkiseltään mukavan oloiselta. Viivähdimme kahvikupposen verran ja ihailimme rantamaisemaa.  Mielenkiinnosta katsoin kotona netistä hintoja.  100€ pienmmät mökit ja 140€ isommat yöltä.  Lemmikkieläimen saa ottaa mukaan ja siitä menee 35€.  Jatkoimme matk

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.