Siirry pääsisältöön

Saunan takana on tilaa

Saunan takainen piha maalla jää melkein käyttämättömäksi istutusten suhteen.  Sinne viedään lehtiroskia ja harvennuksien jätteitä.  Siellä ne maatuvat luonnollisesti.  Toisinaan sieltä seulotaan multaa lisättäväksi istutuksiin.  Tänä kesänä sitä vähän silmäiltiin siinä tarkoituksessa jos sinne voisi istuttaa marjapensaita.  Siellä on jo lintujen istuttamia herukkapensaita.  Ne ovat saaneet siellä kasvaa rauhassa. 

Istutin sinne nyt pari karhunvatukkapensasta kokeeksi.  Ensi kevääna se nähdään ovatko selvinneet talvesta.  Ainakin siellä on voimakasta multaa ja vielä laitettiin ostomultaa päälle.  Katekangasta laitoin ympärille, koska rikkaruohot ja heinät valtaavat helposti koko alan.  Tukipuut ja nauhat piti myös laittaa rentojen taimien tueksi.


Saunan takuset olivat ennen ja vielä nykyisinkin paikkoja mihin heitettiin kaikki joutava ja tarpeeton.  Monen saunan takaa löytyy varmaan vuosikymmenien tavaroita.  Minäkin löysin kuopasta pyörän sisäkumin ja astiansirpaleita.  Siellä voisi tehdä argeologisia kaivauksia lähimenneisyyteen.

Pieni sipulisato nostettiin ylös ja loput perunat.  Makoisia ovat oman maan perunat.  Vaivaa se lisää, kun satoa laittaa säilöön.  Meillä ei paljon ole säilöttävää, mutta lisänä on rikka rokassa.  Rivitalon takapihalta laitoin purjoa pakkaseen.  Niistä saa moneen keittoon makua.  Sadonkorjuuaika on mielestäni yhtä mukavaa aikaa kuin kevään istuttamiskausi.



Vielä kun saisin huussijätökset hyötykäyttöön, olisi mullan jatketta ja kasvuvoimaa.  

Kaikki tekeminen vaatii innostusta ja viitseliäisyyttä.  Palkkana on sato.  Jos tekemisestä tulee pakkopullaa se on hyvä lopettaa ja keksiä jotain mikä ilahduttaa.

Kommentit

  1. Tooivottavasti karhunvatkat juurtuvat ja lähtevät hyvin kasvuun. Sadonkorjuu on totta tosiaan mukavaa aikaa ja syksyn sato kuin palkinto kesän uurastuksesta. Mielenkiinnolla odotan punajuuri ja porkkanasatoa täällä. ~Katja

    VastaaPoista
  2. Saunan taus on täällä jo naapurin puolta, mutta saunan viereltä löytyy kompostialue. Astian sirpaleita ja lasin siruja löytyy taasen valitettavasti ihan koko pihalta. Säilöminen on täälläkin ongelmana, mutta oman maan kasviksia ja vihanneksia ei voita mikään. Syön niitä edes satokautena, kunnes säilömisasioihin tulee parannusta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kirjoita mielesi liikkeistä ja kommentoi kirjoituksiani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jättitatar

Jättitatar on yksi ns. vieraslajeista, joita yritetään hävittää.  Pihoilla se on kasvi, jolla voi nopeasti saada ison, peittävän ja uhkean pensaan.  Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen.  Kesässä se kasvaa parimetriseksi. Se leviää nopeasti, jos sen antaa levitä.  Trimmerillä ja ruohonleikkurilla se pysyy kurissa.  Pieniin pihoihin sitä ei kannata istuttaa.  Maaseutumaisen mökin pihalla se on omiaan. Pensas leikataan syksyllä matalaksi, keväällä se lähtee innokkaasti kasvuun.  Syysväri sillä on ihan hieno.  Meillä ne kasvavat paikoissa, jossa ei ole paljonkaan multaa, vaan karkeaa metsämaata.    Emme ole yrittäneet pensaita hävittää, joten en tiedä kuinka sitkeä se on.  Voisin kuvitella, että aika sitkeä.  Helpot kasvit ovat pelastus puutarhalle, jota ei aina ehdi hoitaa tai viitsi hoitaa.  Rehevänä ne kasvavat ilman hoitoa. Tamäkin on varmaan joku tatarheimoon kuuluva.  Se kukkii  vähän myöhemmin ja on yhtä helppo kasvi.

Tuoksukurjenpolvi

  Kun haluaa joka paikassa viihtyvää, hienosti kasvavaa ja peittävää kukkaa, silloin kannattaa istuttaa Tuoksukurjenpolvi.  Siinä ei ole mahtavia kukkia, mutta lehtien tuoksu on hyvä.  Ei liikaa, mutta helposti havaittava tuoksu.  Sitä ei kannata istuttaa kukkien viereen, jotka haluaa nähdä.  Tuoksukurjenpolvi leviää jonkun verran, mutta ei liikaa.  Sitä voi jakaa ja se lähtee kasvamaan helposti. Puutarhasta löytyy paikkoja johon on vaikea löytää kukkaa.  On liian kuuma, kylmä, varjoisa tai tuulinen.  Tuoksukurjenpolvi on vaatimaton kasvupaikan suhteen. https://www.mustilapuutarha.fi/Tuoksukurjenpolvi Olen joutunut itse sitä jakamaan, kun se on levinnyt liikaa.  Muuten olen siihen tyytyväinen.  Vaatimaton ehkä, joku voisi sanoa rikkaruohoksikin.  Kaikki kukat ovat rikkaruohojen jälkeläisiä, jalostettuja vain.  Tuoksukurjenpolven kukat kestävät kauemmin kuin monen muun.

Juurikon poistaminen

Jos ja kun on tiedossa vähän työläämpi homma, tarvitsen aikaa valmistautumiseen.  En pysty suoralta kädeltä työntekoon. Kirsikkapuun juuriston ja kannon kaivaminen oli  juuri sellainen työ.  Mittailin sitä katseellani pari päivää.  Kanto  oli seissyt siinä jo pari vuotta puun kaatamisen jälkeen, levittäen juuristonsa kautta taimia joka puolelle puutarhaan, kolmen metrin säteellä.  Kaadoimme puun, kun se ei oikein voinut hyvin.  Yhtään kirsikkaa emme siitä saaneet.  Muutaman vuoden se kukki, sitten ei mitään.  Se tuli tiensä päähän. Lapio, kirves ja kanki,  siinä työkalut.  Pari tuntia siihen meni. Ensin lapioin ympäriinsä maata, että juuret näkyivät.  Juuret piti katkoa joka puolelta kirveellä ja välillä vääntää kangella.  Kyllä se siitä irtosi.  Yksin minulla olisi luultavasti mennyt kauemmin.  Onneksi isäntämies tuli kankeamaan köntin ylös.       Ei se niin loppujen lopuksi  kovin pitkäaikainen homma ollut.  Siihen oli vain ryhdyttävä.  Seuraava työ oli klapien pinoaminen.  Ei siihen