Jos juhannuksesta lämpiäisi


Juhannusruusu ei kuki kalenterin mukaan, kun on näin kylmä.  Se kukkii vasta perinteisenä vanhana juhannuksena viikon päästä.

Ihminen yrittää, luonto määrää.

Hiukan tuntuu lämpimämmältä kuin pari päivää sitten.  Hyttysetkin ovat heränneet.  Edes hyttyskierukat eivät tahdo toimia.  Hyttyset ovat aika ärhäkkäitä.  Meillä onkin salainen ase.  Laitamme grilliin palamaan savuavia puita esim. pihlajaa, joka ei ole vielä kokonaan kuivunut, aina grillaamisen välissä.  Savu karkottaa hyttyset pitkältä alalta.  Tosin siinä vieressä ei voi istua jos tuulee väärään suuntaan, silmille.

Isompi Alppiruusukin odottaa lämpimämpiä päiviä.  Ei voi mitään.  Pääsin sentään perkaamaan ensimmäisen kerran kasvimaata.  Rikkaruohot nostavat ensimmäisenä taimiaan.  Ainakin vihoviimeinen muro (pohjois-satakuntalainen nimi).  Sillä on oikeakin nimi, pihatähtimö.  Se kasvaa parissa viikossa korkeammaksi kuin istutetut siemenet.


 

Onneksi omenapuu kukkii ja lupiinit, tuli juhannukseksi jotain silmäniloa.

 

Lintumaailmaakin on tullut seuratuksi.  Yksi västäräkki oli tullut tiensä päähän puupinossa, mutta poikaset olivat vielä pesässä ja toinen vanhemmista oli vielä jäljellä. Täytyi jätttää klapien kärrääminen vähäksi aikaa. Sinitiaisen pari poikasta oli pudonnut pesästä, niitä ei pystytty pelastamaan.  Luonto voi tuntua julmalta.  Haukka kiiaa pellon yläpuolella vaanien kuovin poikasia.  Kuovi lehahtaa pesästä pois, ettei haukka pysty paikallistamaan pesää ja poikaset säilyisivät. 

Alkukesä on kiireistä aikaa linnuille ja ihmisille.  Suomen suvi on lyhyt ja pitää saada kaikenlaista tehdyksi.  Kaupunkilaiselle, joka vain harrastaa puutarhahommia, ei ole niin vakava juttu jos joku epäonnistuu.

Kommentit