Kuusi kuuluu jouluun

Havujen vihreä väri peittää ja kaunistaa talvista kukkapenkkiä.  Ruskeina törröttävät kasvien varret saavat viherpeitteen.  Pieni pala metsää kotipihalle.  Havupuista pidän eniten kuusesta.  Kaikki muutkin ovat hienoja, mutta kuusi herättää tunteita enemmän.
 
Kuusi kuuluu jouluun.  Joulun kuusi on kuningas, joka koristellaan tapahtumien keskipisteeksi.  Kuusen ympärillä leikitään, lauletaan ja jaetaan lahjat.  Jos kuusi ei mahdu, niin muutama oksakin tuo tuoksun tupaan.  Mökkikuusi oli tämän näköinen viime vuonna.  Ei tuuhea, eikä paljon koristeita, mutta ajoi saman asian.
 
 
Kodin kuusessa oli vähän enemmän koristeita.  Muovikuusia en oikein ymmärrä.  Ovathan ne aika aidon näköisiä, mutta kuitenkin.  Mieluummin ilman kuin muovikuusi.
 
Joulukuusen historiaa tutkailin Wikipediasta.  "Joulukuusi on peräisin 1500-luvun Saksasta.  Aluksi ne ripustettiin kattoon.  Niiden koristelu alkoi 1600-luvulla.  1800-luvulla joulukuusi levisi Pohjoismaihin aatelisten keskuuteen.  1870 ja 1880-lukujen tienoilla talonpoikaisiin tupiin.  Joulukuusi yleistyi vasta 1900-luvun alussa."
 
Tuntuu siltä, että kuusi ei poistu perinteiden joukosta ihan vähällä.  Toiset havupuut eivät ole yleistyneet sillä tavalla, vaikka muistan lapsuudestani, että kerran ainakin meillä oli joulupuuna mänty.
 
Kuuset näyttävät synkiltä metsässä, mutta eivät pelottavilta.  Ne antavat suojan metsän eläimille.  Jouluna pääsee tai joutuu koteihin tuhansia kuusia.
 
 

Kommentit